Борисов нареди на МВР и на футболните босове: Осигурете феърплей и спокоен футболен сезон!

08 Юли 2019 | 18:27
0 коментара
Общество

Собствениците на три от най-големите футболни клубове у нас - Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков, проведоха среща при премиера Бойко Борисов, съобщи Novini.bg.

 

Срещата е безпрецедентна за футбола досега.

 

На нея присъстваха шефът на футболния съюз Борислав Михайлов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, министърът на спорта Красен Кралев.

 

Целта на сбирката бе да се набележат мерки за осигуряване на спокоен футболен сезон, в който съдиите да не бъдат атакувани, както и да няма протоворечия между футболните шефове, заяви след срещата вътрешният министър Младен Маринов.

 

Поведението на агитките е огледално на отношението на собствениците на клубовете и футболистите. Трябва да има феърплей, подчерта Младен Маринов. 
"Фокусът ни ще е върху това да няма натиск над футболисти и длъжностни лица, както и да няма купуване на мачове", каза още той. 

"Големите клубове си стиснаха ръцете, което е доста рядко", допълни по темата Боби Михайлов. 

"Когато има доказателства ще има и мерки, ако има съдийски натиск. Нито един съдия не ми се е обадил за 14 години, а всички ми имат номера", коментира футболният бос. 

"Борисов се грижи за цялата държава. Спокойствието между феновете, дава спокойствие на държавата", допълни Михайлов.

 

"Договорихме се. Дано да е за последен път и да има феърплей. Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и така нататък. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият", лаконичен бе Ганчев.

 

До Борисов достигнала мълвата, че до 1 милион лева е стигнала мизата за купен мач, а скандалите да подкупване на съдии били редовна практика. Това го е накарало да привика всички и да ги накара да си стиснат ръцете за феърплей, а държавата да покаже, че няма да толерира такива пороци.


"Чувал съм и аз, че има някакъв натиск върху съдиите. Живеем в една и съща държава, нали така? Но съм си дал телефона на всички. А никой не ми е звънял за нищо. Инициативата за днешната среща беше на премиера Борисов. Той се грижи за цялата държава, част от която е и футболът ни. Опитва да помага, за да не се стига до наказания, като това с футболните хулигани", коментира Михайлов. 

"Проведох среща със собствениците на трите водещи футболни отбора Георги Домусчиев (Лудогорец), Васил Божков (Левски) и Гриша Ганчев (ЦСКА-София), за да обсъдим началото на футболното първенство с оглед на спокойното му протичане. Те заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра и няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките", написа във Фейсбук Борисов.

 

Постигната е и договорка МВР да пусне специален телефон на който съдиите да се жалват при тормоз от футболните босове.

Както е известно през миналата седмица ЦСКА изпрати ултимативно писмо до БФС заради тв правата. Клубът обвини Кирил Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата „Нова Броудкастинг Груп“, „Лудогорец“, „Футбол Про Медия“ и член на изпълкома на футболната централа. От „Армията“ искат друга телевизия да предава мачовете на отбора и ще отчислява пари към БФС и съперниците на „червените“.

 

“Според КЗК, няма конфликт на интереси за тв правата. Стиснахме си ръцете за феърплей. Разбрахме се да не се притискат съдиите”, добави Боби Михайлов.

 

Бойко Борисов лично се е заел босовете на клубовете да гарантират феърплей и не иска завихряне на торнадо още преди старта на сезона, припомня "Труд".

 

"Поведението на агитките е функция на това, което се случва в отборите, на самия терен и в отношенията между собствениците на клубовете. Важно е да има феърплей. Важното е да няма напрежение, което да рефлектира към поведението на агитките и върху качеството на спорта. Присъствах като заинтересован от обществения ред, как ще се държат агитките. Нашият фокус ще бъде върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск върху длъжностни лица. Премиерът искаше да начертаем план, да говорим концептуално и да не се стига до напрежение. Целта на срещата беше да има феърплей през следващото първенство", коментира още министър Младен Маринов

Сезонът в Първа лига започва на 12 юли, петък, с мачовете „Ботев“ (Враца) – „Берое“ от 18.45 ч. и ЦСКА – „Етър“ от 21 часа.

 

За последно собствениците на грандовете седнаха на една маса през 2003 година. Тогава инициативата беше на Божков, който точно бе спечелил първата си титла като шеф на ЦСКА. На срещата в столичния хотел "Рила" участваха всички най-мастити босове, но споразуменията на масата не издържаха повече от 100 дни.

Добавете Вашия коментар

TOP