Борисов нареди на Караянчева: Замразете депутатските заплати!

03 Април 2020 | 10:50
1 коментара
Политика

Проведох тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ - възлагаме на Народното събрание да приеме решение за замразяване на депутатските заплати към размера, който е бил през декември 2019 година.

 

Това заяви на извънреден брифинг тази сутрин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като обясни, че декември е избран за месец, защото възнагражденията са били по-ниски. Освен това депутатите от ГЕРБ ще дарят половината от заплатите си, посочи още той. 

 

Решението на Борисов идва, след като се разбра, че в ситуация на криза заплатите на депутатите са повишени от 1 април. Възнагражденията на народните представители се формират от данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер. Така заплата им от 1 април се е увеличила с 375 лева и става 4248 лв.

 

С решението за замразяване на депутатските заплати Борисов влезе в противоречие с председателя на парламента Цвета Караянчева, която снощи скандализира обществото като заяви, че замразяването на заплатите на депутатите е популизъм. "Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители, каза в ефира на БТВ и предизвика множество гневни коментари. Тръгна и петиция с искане за оставката ѝ.

 

Караянчева се мотивира с това, че е "Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства".

 

Явно обаче Борисов не е на това мнение и на спешно свиканото тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ е наредил както на предсадателя на парламента, така и на депутатите от ГЕРБ да внесат предложение за решение на Народното събрание за замразавяне на депутатските заплати.

 

На журналистически въпрос: "Г-н премиер, Вие смятате ли се за популист", Борисов отговори: "Чувствам се абсолютен популист, защото считам, че върша работа за толкова пари, жертвам се и взимам решения".

 

Борисов увери, че вчера е излязъл последният му, втори, отрицателен тест за коронавирус. "Жълтите новини продължават да бълват. Идиоти пълни! Може би не трябваше да пада този текст от закона", допълни той, визирайки отпадналия текст от Закона за извънредното положение за санкции за разпространяване на фалшива информация и сигнали за коронавирус.

 

Припомняме, че замразяването на депутатските заплати ще доведе до замразяване и на заплатите на президент, вицепрезидент, премиер, министри, зам.министри, членове на политически кабинети,  председател и членове на Конституционния съд, главен прокурор, председател на Върховния административен съд, председател на Върховния касационен съд, членове на ВСС, кметовете.

 

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение. Преизчисляването се прави автоматично, но депутатите имаха възможност досега да замразят заплатите си на фона на икономическата криза.

 

Извън основната заплата на депутатите се полагат и ред добавки -  допълнителни пари се полагат на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), председателите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто).

Шефът на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, разбира се, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи” – без да се пояснява в правилника какво означава това. Депутатите се ползват и с допълнителни привилегии по отношение на сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.Епицентър

Добавени коментари

Смешна публикува:
03 Април 2020 | 11:09
Смешна работа, забележете, ДА СЕ ЗАМРАЗЯТ, НЕ да не ги получават.. демек след някой месец ще си ги получат всички на куп! .. пиар, евтин пиар!

Добавете Вашия коментар

TOP