Борисов към шефа на АПИ: Обикаляш около София и викаш: Винетки няма да има

19 Февруари 2020 | 13:17
0 коментара
Общество

"Шефът на АПИ тука ли е? Защо ми правите тези номерца, а, защо ми правите номера?!" 

Това каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС, предаде БГНЕС. Повод за гнева на премиера бяха вчерашните протести на жители на Нови Искър, които трябва да плащат винетка, за да преминават по Околовръстния път на столицата.

"Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас?!", обърна се премиерът към шефа на АПИ Георги Терзийски, който го изслуша прав и с наведена глава в залата на МС.

"Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост?! Как ще плащат от Нови Искър, или от Банкя, или от съседните места винетки? На изборите за София те гласуват ли за кмет на София? Защо ми го правите?! Не, питам, репетирате дали ше ви опра`а още днеска, или к`во?! Провокирате ме дали много бързо ще го направя или до следобед, това ли искате да ми кажете?!, каза премеирът.

Той заръча на Терзийски: "Във всеки център на населеното място около София, отиваш лично днес, заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите "Няма да има винетки", викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава, ясно ! И още един път, ако ми направите така, така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас, много бързо критично !", заяви Борисов и после разпореди: "Свободен си!".  Терзийски веднага напусна заседанието.

В парламента за кратко се появи регионалният министър Петя Аврамова, която обяви пред депутатите, че „интелигентната система, която въвеждаме като реформа в пътния сектор, води до по-добър контрол относно преминаването по републиканската пътна мрежа и това притесни хората, с които вчера ескалира напрежението“. „Политизирането на въпроса и напрежението в две населени места доведе и до вандалски прояви. Вече има и срязана с флекс рамка на тол системата. 

Не трябва да политизираме тази реформа и исканията на някои хора да пътуват без винетка да бъде яхвано като политическа тема“, допълни Аврамова. По думите й в момента се водели разговори между Столична община и АПИ, които се очаквало да приключат до дни, с идеята общината да поеме издръжката на част от републиканската пътна мрежа и тези отсечки да бъдат освободени от пътни такси. „Глобени от населените места, преминали през тези пътни отсечки, няма. Системата е интелигентна, има възможност, докато текат преговорите, никой не е глобен и никой не е получил електронен фиш“, увери Аврамова.

Казусът стигна и до Народното събрание. В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера, че носи отговорност, тъй като списъкът с пътищата, за които се плаща винетна такса, е бил одобрен с решение на Министерския съвет в началото на 2019 г., подписано от Борисов. „Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Тогава е имало длъжност глашатай, който е обявявал управленските решения по площадите. Г-н премиер, тъй като вие сте взели това решение, сега е хубаво вие да си поемете отговорността и да тръгнете по селата“, заяви Нинова. И отправи неясно към кого адресиран призив: „Хора, докога ще вярвате в това? Докога ще позволявате да манипулира цялото общество?“

Добавете Вашия коментар

TOP