Борисов изненадващо: Преразглеждам кандидатурата на ГЕРБ за президент

22 Юли 2016 | 09:24
0 коментара
Политика
Борисов изненадващо: Преразглеждам кандидатурата на ГЕРБ за президент

В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява задълженията на президент в тези тежки международни положения. Той трябва да е с една дума обединител. Трябва да консолидира нацията, а не да я разединпва. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в "Здравей, България"."С риск Ненчев да ми се разсърди. Той ми каза, дай нещо да мислим за тия президентски избори. Какво значи един президент да е социален. Калфин беше социален министър. 200 млн. повече дадохме за тази негова политика, помогнахме на пенсионерите. Какво значи един президент да е гарант - това на първо място значат партиите в парламента и второ кабинетът. Едва в някаква ситуация, когато партиите са слаби, се дава по Конституция да прави правителство", заяви Борисов.

Той не пожела да каже дали кандидатът на ГЕРБ трябва да е партиен лидер а просто вметна "Септември ще ви кажа". В случая не става въпрос дали човек е с много образование и титли. Трябва просто да бъде приет от всички, когато бъде избран. Ако Кънев иска да направим нещо заедно, не е късно", заяви премиерът. Борисов коментира и сегашните кандидати на ДСБ: "Преди освободихме Трайчо Трайков като министър, няма начин да го подкрепим сега." 

Борисов се възмути от тона, който господин Радан Кънев си позволява да му държи. "Не може да ме вика в парламента, за да се откажа от Плевнелиев и после можело да имаме общ кандидат за президент. Как ме покани той?! Ела тук, да се отречеш и ще слушаш ние какво ще ти кажем и после ми вика, аз протегнах ръка и той не я прие. Това беше публичен шамар. Как ще стане това? Как после ще изкарам 1 млн. да гласува за този човек?", възмутено запита Борисов.

По повод предстоящите президентски избори и партньорите на ГЕРБ Борисов заяви още: „Президентските избори ще бъде вотът на доверие или недоверие за ГЕРБ. Аз не мога да си споделя тревогите нито с Корнелия Нинова, нито с Ахмед Доган, нито с Волен Сидеров. Добри или лоши - това са ни партньорите. Трябва да намерим някакъв общ език. Готов съм да се върна назад към всички в дясно, заяви Борисов.

„Ако нашият кандидат не спечели, аз ще изтегля ГЕРБ от управлението. Това ще означава, че има друга политическа сила по-силна от нас. Ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори със смяна на министри, ако трябва”, обеща той. Трябва да се мисли кога ще са парламентарните избори, не мога да предугадя как ще бъдат президентските избори., каза още той.

Добавете Вашия коментар

TOP