Изказването на Радев е вероломно нападение над правителството без абсолютно никакъв повод, така  премиерът Бойко Борисов отговори задочно на президента Румен Радев по време на брифинг преди заминаването си за Мюнхен

Президентът Румен Радев зададе въпрос към премиера дали има общи бизнес интереси с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.

„Ако има каквито и да било данни за мой бизнес с Пеевски, да сезира още днес институциите. И моята добронамереност към всички не трябва да е в мой ущърб”, се обърна премиерът към държавния глава.

Радев направи коментара си след като снощи Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви каза, че помни Иво Христов, сегашния началник на кабинета на президента, "от BBT, още от телевизията на Пеевски”.

„За тези, които са забравили и подаръка на ДПС, всички гласове на ДПС отидоха за Румен Радев на президентските избори“, заяви Бойко Борисов. Той е категоричен, че ГЕРБ са единствената партия, която никога не е правила коалиции и не е получавала подкрепата на ДПС.

„Не може вчера, когато се разтресе държавата, че искат да върнат Народния съд, да не каже една дума по темата. Президентът е длъжен да защити и едната, и другата страна", каза премиерът.

Скандалът между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 се развихри след интервю на Бойко Борисов пред бТВ в сряда, в което премиерът направи сериозни забележки за синхрона между двете институции. Той посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между тях.

"Там има един човек, който пише и е сивият кардинал, защото, когато си говорим с президента Радев, аз от години общувам с него, той е един прекрасен човек и се разбираме прекрасно", каза Борисов.

 

От своя страна президентът Радев отвърна, че възприема като груба манипулация споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на депутата Делян Пеевски.  „Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ", припомни той.

„Прегледах всичко, което съм говорил и не съм обидил президента Радев или президентската институция, и не съм му направил каквато и да е квалификация“, заяви от своя страна министър-председателят.

Делян Пеевски в НС
Делян Пеевски в НСИзточник: Гергана Костадинова/БГНЕС

В спора се включи и депутатът Делян Пеевски.

"Не е сериозно премиер и президент да ме използват в опит на разрешаване на съществуващи между тях проблеми", написа той в позиция, изпратена до медиите.

"Не познавам началника на кабинета на президента Радев - Иво Христов, като същият никога не е работил за мен.

Той беше каегоричен, че не е имал "бизнес интерси и други обвързаности с премиера" и призова Борисов и Радев, ако имат проблеми, да ги решават като "големи момчета, генерали" без да намесват името му.