Борисов иска оставката на шефа на полицията в Габрово

12 Април 2019 | 15:33
0 коментара
Общество

Министър-председателят Бойко Борисов иска оставката на шефа на полицията в Габрово. Тово обяви самият той от Хърватия, където присъства на срещата на лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай – 16 плюс 1.

"Изключвам тези, които подклаждат напрежението в Габрово. Това винаги го има, има го и в играта. Имам обаче основателни претенции към шефа на полицията, съответно на дирекцията там. И за съжаление се случи Европйски съвет, Брекзит и оттам Дубровник. Много неща се случиха. Министърът и главният секретар са в Интерпол в Лион, ще се приберем всички днес. За мен оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е факт веднага щом си дойде министъра.

Ще кажа и защо. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват и чувам, да си пият бири на детски площадки и да се правят на интересни в града. Това е ролята на полицията – това да не го допуска. И да се мине в другата крайност – хора, които работят, спазват реда, ние не можем да го лишаваме от правата му, и който си позволи да го направи, съответно ще получи такива тежки санкции от Европа, че след това ще видите вие. С една дума, нито едните, нито другите трябва да се заиграват с тези страхове. Полицията е за това – да е взела мерки, полицията е за това – ако както чувам, големи групи са се разхождали нагоре надолу, притеснявали са майките, децата, хората, полицията къде е? Да са ми докладвали – да изпратя още 100-200-300 полицаи. Със стотици милиони дадохме повече за възнаграждения в МВР. Имаме кадри, имаме всичко. Така че като се прибера и министърът като се прибере, може би това ще бъде решението", обяви Борисов.

"Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има български граждани незадържани, а роми незадържани няма. От 12 000 затворници – 10 000-11 000 са роми. Недейте настройва хората и етносите едни срещу други. За предишните избори бяха мигранти, сега друго трябва да търсим. Да, грубо посегателство. Да, тези, които са набили магазинера в Габрово, сега са в ареста с постоянни мерки. Въпросът е защо полицияат не го е направила или другите правозащитни органи към тях няма да се обръща, защото са чувствителни, аз отговарям за МВР – защо са пуснати. Това са въпроси към други институции. За този, който е допуснал това – ръководителят в Габрово, аз ще искам тежка санкция", допълни премиерът.

Относно конкретната среща в Дубровник Борисов обяви, че форматът 16+1 се разширява с Гърция.

"Вече сме 17+1 . Това, което стартирахме в София миналата година, Гърция вече е присъединена. Друго - мозъчният тръст на вече 17+1 ще е в София. Подписаха се договори за пристанища, жп линии. Следващата среща ще е в Китай. С Ципрас и с китайския премиер говорихме сега. По модела на хърватския мост ще направим подобен от Гърция до Румъния и Сърбия, през България", заяви премиерът и обяви новината, че скоро ще бъде направена първата копка за нов мост над Дунав между България и Румъния.

"С Виорика Дънчила сме се разбрали и най-вероятно другата седмица ще направим първи копки на мост от Свищов", каза Борисов.

Той коментира и вчерашната новина, че първият изтребител F-16 ще пристигне в България през 2022 г.

"Аз отговарям за рамката. Със самата сделка за F-16 не се занимавам, дори съм забранил да ми докладват. На летците ни съм обещал нови самолети, които да издигнат българската авиация. Парите са отделени. Когато стане факт сделката, влизаме и плащаме. Преди парламента да излезе във ваканция, въпреки, че някои са във ваканция от доста време, ще решим за тази сделка. Искаме най-доброто и най-сигурното. Аз отговарям за тази рамка и се надявам до края на юни на приключим. От там нататък пред вас ще отговарят съответните органи. Целта е да имаме най-добрия самолет на най-добрата цена. Правят се компромиси и от двете страни", добави Бойко Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP