Борисов и Заев ще почетат паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония

12 март 2018 | 12:25
1 коментара
Борисов и Заев ще почетат паметта на евреите, депортирани от територията на днешна Република Македония

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във възпоменателната церемония на 12 март в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

В памет на жертвите на Холокоста българският премиер, заедно с премиера на Република Македония Зоран Заев, ще поднесе венец на паметника на загиналите евреи.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност.

В рамките на посещението са планирани и двустранни разговори между премиерите Борисов и Заев.

Представители на еврейската общност в Република Македония високо оценяват визитата на българския премиер. Според тях българските официални власти проявяват храброст, присъствайки на честванията по повод на депортацията на македонските евреи.

„Това нещо се случва за първи път - официален представител, при това премиер на Република България, да присъства на възпоменателна церемония по повод депортирането на евреите. И това ще стане на мястото, откъдето е започнала депортацията - Монопола. Това е историческо събитие и поздравяваме храбростта и куража на Борисов да дойде в този ден в Република Македония“, заяви пред БГНЕС в навечерието на визитата Горан Садикарийо, главен и изпълнителен директор на Фонда на Холокоста и Мемориалния център на Холокоста в Скопие

„Ветровете в България се променят. И вече не се говори само за спасяването на българските евреи, но и за депортацията на тези от Тракия, Македония и Пирот. Става въпрос за над 11 000 евреи“, добави той.

За македонските евреи спасяването на българските евреи е светъл пример в историята на Втората световна война, който е резултат от съвместните действия на Българската православна църква, гражданското общество и политиците. Благодарение на този акт са спасени над 48 000 евреи.

„България има светла история, която е свързана с предотвратяването на депортацията, но трябва да се гледа и другата страна на монетата - депортацията от окупираните земи. Не може да се говори само за едното, трябва да се разказва и за другото. Ние като еврейска общност работим с нашите колеги от България, за да представим историческата истина за случилото се по онова време. Винаги да споменаваме за спасяването на 48 000 евреи, но и за депортацията на над 11 000 евреи“, заяви още Садикарийо.


Буда публикува:
14 март 2018 | 06:40
Някой има ли представа защо Падишаха е първият български премиер,присъстващ на такава церемония?! До преди година официалната позиция на македонското правителство е,че депортирането на евреите от Македония е в резултат от дейсвията на Борис |||,респективно Българската държава,към онзи момент окупатор на Македония.Никой от комшииските историци не казва защо в България евреите се спасяват ,а пък в Македония са депортирани и както казах,България е обвинена в това.Впрочем, същият музей на холокоста вагоните , с които са извозвани евреите са сръбски жп вагони, а се представят за български.Удобно е!Чудя се, защо се променя българската позиция?! Вместо Падишаха да потърси историческата истина и извинение за македонската позиция ,отиде да се подложи. А и как иначе ? Напълно в неговият стил когато усети жегата,разбирай протеста на надзирателите,ЧЕЗ и т.н да побегне яко дим....

Добавете Вашия коментар!