Борисов и Заев подписаха договора за добросъседство между България и Македония

01 Август 2017 | 17:02
0 коментара
Политика

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е факт. Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов положиха подписите си в Министерския съвет в Скопие, при небивал интерес от медиите.

Предстои той да бъде ратифициран и в двата парламента, за да стане окончателен.

"Неслучайно хората са казали - гледайки назад ще се спънеш и паднеш, затова ние гледаме напред и аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще са видни за двете държави", заяви след подписването Борисов.

Преди това с най-високи държавни и военни почести бяха посрещнати премиерът Бойко Борисов и българската делегация в Скопие.

Подписването на договора, в който има няколко спорни момента, е исторически, според експертите.

Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония. Те бяха посрещнати през сградата на Министерския съвет в Скопие с военни почести и изпълнението на химна на двете страни. На церемонията присъстваха министри от македонското правителство и дипломати. Борисов и Заев приеха почетния строй. Двамата влязоха в сградата на Министерския съвет.

Изключително засилени са мерките за сигурност.

Бронирани машини, голям брой полицаи и хеликоптери са разположени около сградата на правителството в Скопие заради посещението на българския премиер Бойко Борисов в страната. Околните улици правителството са затворени и е забранен входът за превозни средства и хора.

Агенция "Макфакс" отбелязва и нечуваното отразяване на посещението. Това засега е най-голямата посещаемост на чуждестранни журналисти в страната. "Никога досега, за нито един чуждестранен представител в държавата, не е имало такова медийно отразяване", сочи "Макфакс".

Добавете Вашия коментар

TOP