Борисов: Газопроводът да е готов тази година

18 Февруари 2021 | 14:33
0 коментара
Общество

Газовата връзка с Гърция ще е готова тази година. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който е на инспекция на газовата връзка с Гърция. С него са икономическият министър Лъчезар Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, енергийният министър Теменужка Петкова.

„Газът идва на Александропулис, независимо откъде, ние сме закупили 20% от терминала, тръби 100% българска собственост отиват до Чирен за съхранение, оттам – дали в Сърбия, дали в Северна Македония, В Румъния, целият регион може да се диверсифицира. Затова този ми е най-важният проект“, посочи Бойко Борисов.

Теменужка Петкова изтъкна, че има 101 км заварени тръби, а от гръцка страна увериха, че се работи усилено „от юг на север към границата“ с България.

„Мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища", продължи Бойко Борисов. "Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета. Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът“, заяви още министър-председателят.

Добавете Вашия коментар

TOP