Борисов: България е върнала около 3000 афганистанци, дошли незаконно у нас

18 Октомври 2018 | 16:59
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в Брюксел, че досега страната ни е върнала със самолети обратно близо 3000 афганистанци, дошли нелегално у нас, съобщи БТА.

"Изказах притеснение, че огромният миграционен натиск в момента върху България идва от гръцката граница", добави той. За пореден път обявих, че солидарността на България е опазването на външната граница на ЕС, посочи Борисов.

"Не можем да говорим за вторично разпределение на мигранти, преди да сме решили въпроса с външните граници. Чухме тревогите и проблемите на Испания, Италия и Франция", добави той.


Борисов за Брекзит: Важно е да намерим най-добрия изход за всички

Премиерът посочи, че за да се справи, всяка държава има нуждата от политическа воля, да инвестира в своята гранична сигурност. "Второ, което зависи от ЕС - споразумения с трети държави, откъдето тръгват миграционните процеси. Трето - ако е необходимо, както за България се дадоха 160 млн. евро за техника и всичко останало, така да се подпомогне и всяка държава, която поиска определена сума", отбеляза Борисов.

Той уточни, че досега нашата страна е изразходвала едва половината от отпуснатата сума от ЕС за охрана на границите.

По неговите думи, въпреки желанието на австрийското председателство на Съвета на ЕС, засега няма възможност за напредък в преговорите по промяна на правилата от Дъблин. "Има три групи държави - едните, които казват "категорично не искаме мигранти"; другите, които казват - да, символично бихме взели, но да се реши въпросът с външната граница; третите са залетите от мигранти като Германия, Швеция, Австрия и които искат вторичното преразпределение", поясни Борисов.

Добавете Вашия коментар

TOP