Борисов: Ако влязат 200 хил. мигранти, не знам какво ще се случи с България

15 Октомври 2019 | 15:20
0 коментара
Общество

Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре и с дипломация трябва да се реши конфликтът.

Това обобщи премиерът Бойко Борисов пред "Дондуков" 2 след среща с президента, на която държавният глава бе запознат с разговорите в Съвета по сигурността.

Премиерът Борисов бе категоричен, че не е подкрепял военната операция на Турция, а споразумението за мигрантите, което по думите му, се изпълнява на 100%.

В отговор на въпроса дали трябва да се смекчи тонът на Европа, Борисов посочи, че с ескалирането на напрежението рискът от хуманитарна криза е много голям, а това означава и нарастване на мигрантската вълна. Борисов напомни още, че Турция и Европейският съюз имат супохътна и морска граница.

"Искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват, да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница с тях. Ако в България влязат 50,100, 200 хиляди мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната. И докато Турция спазва на 100% споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен да отстоявам тази позиция за нашата сигурност. Много такива има демократи и анализатори, които говорят, но да отидат да видят какво става в Гърция. Там има острови, има къде да ги слагат. Ако влязат в Странджа няколкостотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата, така че към момента спазваме всички нормативни актове и участваме активно в правенето на политика и искаме конфликтът да свърши незабавно", категоричен бе Бойко Борисов.

"Никога не съм подкрепял операцията, подкрепял съм споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на 100% с България. Ясно и точно", настоя премиерът в отговор на това, че по-рано стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е благодарил на Борисов за подкрепата му във връзка със започналата минала седмица военна операция в Североизточна Сирия.

Борисов бе категоричен и че няма нищо извънредно в срещата му с Румен Радев и на нея президентът е бил запознат с мерките, които властите са взели по границите. Премиерът отчете и че това е била "много полезна работна среща" и посочи, че към момента няма никакъв мигрантски натиск. 

"Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално и имаме нула миграция, а що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, провели сме учения между МВР, армията, специалните сили. Беше много полезна работна среща. Категорични сме, че военната операция трябва да спре, рискът от хуманитарна криза е много голям, възникне ли хуманитарна криза, означава нарастване на мигрантската вълна. Затова настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт", заключи Борисов.

На въпрос за санкциите, които Европа би наложила на Турция заради военната операция в Сирия, министър-председателят отговори:

"Ние имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи. Така че за операцията сме категорично против. С Русия ни е къде, къде по-малък стокооборота, а загубихме половин милиард лева, а с Туриця ще загубим милиарди. Надявам се дипломацията и обединеното усилие да даде резултат. Турция е държава член на НАТО и тя може да иска задействане на чл. 5. Може да стане много интересно".

Добавете Вашия коментар

TOP