Борисов: Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната и бой по корупцията

14 Юли 2017 | 12:53
0 коментара
Политика

Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната и бой по корупцията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на разисквания по питане на лидера на БСП Корнелия Нинова към него относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК.

„Когато излезеш и кажеш благодарение на нас МС прие решение, все едно без вас нямаше да го приемем, тонът на дебатът става друг и дебат няма да има. В петък дадохме пример в Стара Загора - как, когато видим един сериозен проблем, който е безспорен, трябват над 1 млрд. евро за пречиствателни станции”, обърна се Борисов към БСП.

„Затова няма смисъл да ни провокирате и да отговаряме по същия начин, а смисъл има, че през последните няколко дни не сме се спрели”, посочи премиерът.

„Имаше и Бяла книга на времето в НДСВ, мисля. Тази Бяла книга дава теми за размисъл. Тя няма никакъв реален ефект върху нас. Много държави, особено по-мощните, които се сърдят на тези, които не приемат мигранти, а приемат иначе милиарди евро от фондовете, търсят да излязат от кохезия. Благодарение на България, в Римската декларация се вкара кохезията. Благодаря на президента Радев, за което. Кохезията е жизненоважна за нас”, заяви Бойко Борисов.

„Да си хабим времето сега какво пише в Бялата книга и кой вариант, не е важно днес. Няма да стане нито един от тези варианти. Ми, хората си пишат. Затова дадох пример - има бели книги за едно, не знам дали и ние не писахме в ГЕРБ Бяла книга в един от опозиционните мандати. Може и ние да сме писали. Нищо лошо, но истината е, че си зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, бой по корупцията, реформите, всичко това, което правим - кохезионната политика да се развива, свързаността на региона да се развие и тогава ще сме на първа скорост. Зависи си от нас”, изтъкна премиерът.

„Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Ние сега бихме ли спрели заради Македония или Черна гора, или Босна, България ще стои на това ниво и ще чака? Няма да го направим, но им казваме - работете бързо, правете бързо реформи да ни достигнете, ще ви помагаме да ни достигнете, но не ни забавяйте нас”, каза Борисов.

Той подчерта, че председателството не е да изземеш властта на ЕС, а да синхронизираш дейността на страните-членки. „Брекзит ще е тежък процес”, допълни премиерът. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP