Борисов: 173 млн. лв. грант за малките фирми

23 Април 2020 | 22:43
0 коментара
Бизнес

За малките фирми у нас ще има грант от около 173 млн. лв.,взети от европрограми, които биха стигнали за около 20 000 дружества, а за средните ще се търси ресурс от 200-300 млн лв.. Това обяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет за справяне с пандемията от COVID-19, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

"Това са за малки предприятия. Кандидатстването ще става чрез електронен път със системата ИСУН. Това ще става при максимално облекчена административна процедура и декларативен принцип, ще я стартираме в началото на май. Утре ще изпратя писмо до ЕК за да можем и от други програми да свалим още 200-300 милиона", уточни Борисов.

Премиерът заяви, че Европейският съюз отпуска общо 540 милиарда евро за справяне с пандемията от Ковид-19. По думите му са настоявали за още пари, които да се дават за проучване, за ваксини, лекарства или за тези, които влияели положително на болните. Премиерът отчете, че до мента 7,5 % от БВП на ЕС били затрити от пандемията. "Но всички сме наясно, че само като единна Европа може да излезем от кризата", каза Борисов.

От думите му стана ясно, че в знак на довереи към Бълагрия от ЕЦБ са ни отворили суапова линия за 2 милиарда евро. "Много страни поискаха, не им дадоха, може да проверите, а на България дадоха авансово", добави премиерът. Борисов заяви, че за няколко дни са били наваксани три месеца по пътя към
еврозонатаи и, че от ЕЦБ са заявили, че всичко необходимо е направено от нашата страна. Премиерът 

изрази надежда към юли да влезем в чакалнята на еврозоната.

Той приопмни, че досега ние все още не сме взимали заем и караме с това, което сме спестили, когато нямало криза.

Борисов коментира, че медиците предупреждават и за втората вълна от коронавирус. По думите му никой не бил опознал този вирус, а България плавно вдигла заболлите. "Днес чух предложение да се отворят хотелите, ресторантите, ние ще го отворим, но веднага след това трябва да търси медицински персонал, защото след това ще ги затворим и ще станат като болници. Разбирам колко им е тежко на хората. София не изглежда, че е под карантина, улиците са пълни", категоричен е премиерът. По думите му нашите мерки били най-леките, но, понеже били ефективни и навременни, дали найдобрите резултати. 

От думите му стана ясно, че

в неделя ще се вземе решение дали да бъдат отново допуснати хора в парковете и планините.

Борисов уточни, че е възложил да му се предложат варианти как да стане това, като за целта в неделя щяло да се проведе учение. Борисов сподели, че следващата среща на Европейския съвет ще бъде на 6 май и щял да бъде много доволен, ако можело до тогава да падне извънредното положени. 

Той  коментира и темата с миграцията, като подчерта, че имало страхотен пробелм с нея в ЕС. Някои дъражви били препълнени с мигранти, но при нас миграцията била нула. "Омръзна да ми дават оценка хора, които не знаят за какво става въпрос", отсече той.

По отношение на новото искане на БСП за изслушването на премиера в НС, Борисов отговори, че, ако го поканят ще отиде, но трябвало да се съберат и депутаите, като подчерта, че двама от народните представители от ГЕРБ са с COVID-19. Борисов напрви коментар и за обжалването на БСП, че МВР щяло да проследява хората. "Слушах Зарков, някой щял да ги проследява, но когато бяха на власт подслушваха мен и всички от опозоцията. Те съдят по себе си", възмути се той. 

Добавете Вашия коментар

TOP