Борис Янев, диригент: Биг Бенд Благоевград е една моя студентска мечта

10 Юни 2018 | 08:55
0 коментара
Общество

Борис Янев, диригент на Биг Бенд Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

 

Фокус: Г-н Янев, тази година отбелязвате 25 години. Как ще бъде отбелязана тази годишнина?

Борис Янев: 25- годишнината от създаването на  Биг Бенд Благоевград ще бъде ознаменувана с един голям концерт на 7 юни от 19:00 часа в зала „Яворов“. В този концерт ще вземат участие нашите известни поп и джаз изпълнители Орлин Горанов и Васил Петров. В концерта също ще участва нашата постоянна солистка Христина Панева. Тя години наред работи с Биг Бенд Благоевград.

Фокус: Нека да припомним за историята на Биг Бенд Благоевград.

Борис Янев: Това е едно мое начинание, една моя студентска мечта. Като студент свирех в студентския бенд на Музикалната академия и от там тръна всичко. Такъв тип оркестър много ме развълнува като студент и с голямо удоволствие свирех, и по- късно като се върнах в Благоевград реших, че трябва да се направи такъв вид оркестър. Тогава това не беше толкова популярно в Благоевград, а имаше духов оркестър, който се оказа приемникът на Биг Бенд. Започнах да работя в тази посока, защото Бог Бенд Благоевград има съвсем различна концепция от градски духов оркестър. Наложи се първите години да падне неуморна работа- нов репертоар, нов начин на музициране. Постепенно набрахме инерция и с всяка година ставахме все по- добри в свиренето на такъв вид музика- джаз, суинг, рок, фънк. В един момент се утвърдихме като един оркестър, който съвсем заслужено да вземе своето място на такива известни форми като джаз фестивалът в Банско, който е международен. Станахме неотменна част от културния живот на Община Благоевград. Започнаха да ни канят много общини в България да присъстваме на техни празници и най- важното е, че благодарение на професионализма, който придобивахме с всяка изминала година, най- изтъкнатите наши гост изпълнители, станаха наши солисти- Васил Петров, Хилда Казасян и др. Това за нас беше доказателство, че сме на прав път, че работим професионално. Успяхме да създадем своя постоянна публика, която ни харесва. Тази публика постоянно се увеличава. Тези 25 години са едно мерило за това, че израснахме като един професионален оркестър.

Фокус: Има ли място тази музика и каква аудитория обича джаза?

Борис Янев: Аудиторията се състои от широка възрастова граница, защото един от нашите концепции върху, които ние работим е възпитателна и историческа. Ние се стремим да запазим най- ценното създадено от миналия век до днешно време. Популяризирайки го, се стремим не натрапчиво да формираме ценности в подрастващото поколение- ученици и студенти. Не случайно през изминалите години ние работим много с Национална хуманитарна гимназия, специалност „Музика“ , ЮЗУ „Неофит Рилски“. През последните години там преподава Орлин Горанов и създава дълготрайни и ползотворни връзки за сътрудничество. Затова казвам, че аудиторията ни е разнообразна- от ученици, студенти, така и от по- възрастни. Въпросът е музиката да въздейства и слушайки я хората да се чувства добре и по някакъв начин да ги обогатява и облагородява.

Фокус: Има ли нещо ново, което сте подготвили в репертоара?

Борис Янев: Ние имаме огромен репертоар и всяка година представяме нови неща. Хубавото е, че при нас има непрекъснато движение от музикална гледна точка . Трябва да има нещо ново, което е част от професионалното развитие. Ние не стоим на едно и също място , а и по този начин се формира и музика за всяко едно отделно събитие.  Само преди един месец свирехме друга програма. Подготвяме програма и за джаз фестивала в Банско. През годината ние работим по няколко програми, което поддържа нивото ни.

Фокус: Какво ще си пожелаете на тази годишнина?

Борис Янев: Пожелавам на целия колектив да бъдат живи и здрави, да бъдат позитивно насочени.

  Биг Бенд - Благоевград има богато участие в Културния живот на Община Благоевград. Талантливите музиканти от Бенда прославят Благоевград по цял свят с изключителни концерти и участия. Биг Бенд Благоевград е създаден през 1993 година. В репертоара си Бенда включва освен джаз и популярна музика, вечни хитове, сред които Flashdance, Can’t take my eyes off you, Fever-Elvis, Stand by me, My heart will go on и много други.

Съставът на Биг Бенд изпълнява и хитове от суинг и рок стила, както и фънк пиеси, балади, латино музика, бразилска музика, инструментални пиеси и музика за духов оркестър.

Добавете Вашия коментар

TOP