Болните от коронавирус в България вече са 276

27 Март 2020 | 08:42
3 коментара
Общество

За последните 24 часа има 33 нови случая на коронавирус в България. От тях 12 са установени през нощта. Така заразените от началото на епидемията в страната стават 276.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че през нощта не се взимат нови проби, а лабораториите обработват вече направените такива.

Болни вече има в Кърдажли и Хасково. Нови трима заразени са регистрирани в Бургас. Това са жена на 22 години, която е била в Англия и две деца, съответно на 8 и на 3 години, които са били контактни със заболял лекар. Детето на 3 години е най-младият регистриран заразен в България.

В Пловдив има 4 случая. В София също има 4 нови случая, всичките в Инфекциозна болница. В Кюстендил се е разболял мъж на 57 години.

"Обмисляме идеята ако има един болен в семейство, цялото да бъде поставено под карантина", посочи проф. Мутафчийски.

Разработени са препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние. Те ще престояват 21 дена под домашна карантина и после ще бъдат тествани.

Проф. Мутафчийски отчете, че броят на леглата, на които могат да се лекуват инфекциозно болни е увеличен десетократно до 7473, от които тези с респиратори са 1347. До този момент са направени 6454 теста, включително и повторните.

"Младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив боледуват с всички симптоми", подчерта проф. Мутафчийски.

"Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре, от три дена се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта", отчете началникът на Националния оперативен щаб.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Vesti.bg.

Добавени коментари

Razlogenin v bansko публикува:
27 Март 2020 | 16:34
Болните са хиляди.така ни пее радиото професора математик ииии бре офци бре.
milena публикува:
27 Март 2020 | 09:42
toq pleshivec veche ne mi haresva pochna da mi stava antipatichen
годжи лъже публикува:
27 Март 2020 | 09:38
годжи всеки ден ни всява паника нещо има гнило ми се струва годжи по малко лъже мисля

Добавете Вашия коментар

TOP