Бойко Борисов: Тъй като приемаме, че Банско е огнище - днес започваме тестването в града

08 Април 2020 | 09:04
13 коментара
Политика

"Разпоредил съм на Щаба да започне масирано тестване на Банско. Тъй като приемаме, че Банско е огнище - днес започваме тестването в града", каза на брифинг тази сутрин премиерът Бойко Борисов

 

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. ген. Венцислав Мутафчийски съобщи последните данни за разпространението на болестта. 16 са новите случая, 581 са заболелите.

Няма нова област. 6 са в болница от изследвани 496 проби.

 

Увеличението спрямо вчера е 2,8%. В София 11 случая, Стара Загора – 3, Кърджали-1, Пловдив-1.

32 души са заразените с коронавирус медицински персонал, новият случай е жена на 64 година - рентгенов лаборант в София. Излекувани са 42 случая. Един е починал - мъж на 36 г. в болница „Света Анна“ с придружаващо заболяване тежка черепно-мозъчна травма. В болница са 213, от тях 21 са в интензивно отделение.

 

В брифинга се включи и премиерът Бойко Борисов.

"За първи път японски премиер дойде в България на гости – преди няколко години. Отношенията между България и Япония са такива, че те включиха и страната ни за дарение на лекарство, заяви министър-председателят по повод информацията, че Япония ни дарява противогрипно лекарство, за да бъде използвано срещу коронавируса

"Таблетирали сме подобно лекарство, което се тества в Австралия. С премиера на Италия говорих също и заедно ще работим с техните университети, както и в Мелбърн, за да се работи по-усилено по тази тема и да може бързо да се направят изпитания и да се види ефекта", разкри Борисов.

 

 

"Няма лекарство, което да лекува коронавирус – има такива, които облекчават. Тези препарати сме ги осигурили. Тази сутрин очакваме технолозите – лекарството да се тества", коментира Бойко Борисов. 

"Българската индустрия произвежда в пъти по-качествени стоки. Когато дадеш 5-10 защитни облекла, това се отрадява на вътрешните потребности. Казал съм да се произведат 100 защитни облекла за лекарите в Северна Македония. Лесно е да се каже, че сме братя - братя сме и когато умират хора, трябва да помагаме", каза още премиерът.

Променихме индустрията си за дни за шивачество, посочи още той.

"Само преди дни разговарях с лидера на Южна Корея - там масовото тестване с бързи тестове не им помогна. Германия - най-мощната икономика, чак сега си произведе бърз тест само за лекари - 150 евро струва теста. Те също нямаха сигурни и готови тестове. Затова и днес ще се видя с д-р Мангъров - приятели сме от години", заяви Борисов.

Добавени коментари

Kakvoo?? публикува:
09 Април 2020 | 08:40
Abe maloumno sashtestvo takova,kade e ognishteto be, Sofiq e ognishte,ne Bansko ... Zatvori si peralnqta za mrasni parichki,pak dano se krotnesh malko,da te nakaje Bog,za mizeriata,koqto dokarvash na celiqt balgarski narod!
Бойко,скрийсе! публикува:
08 Април 2020 | 21:37
Активът е на "нашия депутатин". Той орева орталъка,че той е уредил масовите тестове за Банско. Ти и колко Мацуревата маскара не чиниш! Затова след кризата банскалиите ще му издигнат паметник!
maq публикува:
08 Април 2020 | 09:55
Sega neudobnite 6te bydat bolni, sega vlasta e po silna ot sekoga, sega bansko 6te razbre oryjieto na tretata svetovna voina razdelqi i vladei prevzemane na biznes ski zona Bansko na koi 6te byde na koi 6te vidim skoroooooooooooooooo
krai публикува:
08 Април 2020 | 09:48
e tova e kraq na balona bansko ami sega saroshi ]e ostanete pod karantina do drugiq sezon she ima parichki za trohichki i nema da myrkate ostrovbali she vi stane majka robinq
а добринище публикува:
08 Април 2020 | 09:44
а добринище немали да го тестват и там има хора дето работеха на лифта или само банско е нарочено
а Разлог публикува:
08 Април 2020 | 09:41
Да се провери и Разлог и там има болни
m.qn4ovi4in публикува:
08 Април 2020 | 09:40
e sa biite kambanite i se molete da ne ni naro4at 4e nqma opraviq bolen zdrav nosi
Който не е с ГЕРБ ще бъде болен публикува:
08 Април 2020 | 09:38
Преди малко ми позвъня един приятел ими казва така в момента ако кажат че си болен нема кой да ти помогне. Имали варянт да си здрав и да кажат че си болен в извънредно положение може да се прави всичко което реши власта. Казват болен си отиваш в болница твоите роднини паника под тотална карантина и какво правим хора работата е сериозна няма оправия ще стане страшно който не е с ГЕРБ ще бъде болен.
RAZLOG публикува:
08 Април 2020 | 09:34
V RAZLOG NEMA KORONA NIE SME CHOBANE I NE NE LOVI NISHTO A BANSKO KORONATA DOJDE OT NARKOMANITE DEKA KOSTUIMO KRIE TIQ DEKA KARA TAKSITATA
града публикува:
08 Април 2020 | 09:30
Кой представлява града? Гравитиращите около общината или простосмъртните по улиците?
инфо публикува:
08 Април 2020 | 09:28
На какъв принцип ще се правят и на кого тестовете за да се прави статистика за колективния имунитет. Къде и кой ще прави тестовете? Липсата на незабавна информация навежда на мисълта, че има някакво задкулисие.Моля отговорните институции да информират точно и бързо за действията си.Много е важно да се знае - чрез кои лица ще се формира колективния имунитет на Банско- очакваме тази коректна информация.
Честито публикува:
08 Април 2020 | 09:23
БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ ОТЧИТАТ И НАРКОТИЦИ СЕГА Е МОМЕНТА ДА СТАНЕ ЯСНО КОЛКО ЧОВЕКА УПОТРЕБЯВАТ НАРКОТИЦИ В БАНСКО
ася рупчина публикува:
08 Април 2020 | 09:13
икономов не го тествайте той е здрав а кадевия е под съмнение само да питам а дрегери за алкохол и наркотици освен тестовете ще имали питам за еден сарошин ванчик

Добавете Вашия коментар

TOP