Бойко Борисов: Светът се чуди колко ще продължи кризата, има пари за три месеца

28 Март 2020 | 19:27
0 коментара
Политика

Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца, каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

Истински се моля да издържим три месеца с тези пари, посочи пред медиите премиерът Борисов.


"Възложил съм на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва дасе изплати", каза премиерът. Той заяви, че паралелно с това е возложил да се създаде щаб от доброволци.

Премиерът коментира, че заедно с представители на кабинета днес в 16.00 ч. е водил около един час разговор с шефа на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

 

Можем да вземем заемни пари и сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща, изтъкна по този повод Борисов.

 

Министър-председателят обясни, че в Сребърния фонд и фонд АЕЦ-"Козлодуй" резервът не бива да пада под 5 млрд. лв. "В рамките на 5 млрд. имаме буфер. Да, можем да вземем заемни пари. Сигурно няма да минем без тях, но всеки заем после се връща. Не само с лихвите, но ще ги връщат децата ни, следващите поколения. Икономиката няма да тръгне в света стремоглаво нагоре след това. Ако вземем Китай за пример, в началото се възстанови 60 %, сега някъде около 80 % от икономиката. Имайте предвид, че в целия свят в момента се доставят стоки от първа необходимост от Китай. Така че тяхната индустрия много бързо заработи заради това, което на практика светът беше оставил да се произвежда само в Китай. Пример и той влиза и в референциите, които се казват. Снощи канцлера Меркел се обади да ме поздрави, че пръв съм се сетил да си реорганизирам индустрията за производство на най-необходимото. Шлемове си произвеждаме, маски си произвеждаме, облекла си произвеждаме", каза още Борисов.


"В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо", каза на брифинга Борисов.

Така че освен здравето, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата, посочи той.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Виждам голямо желание някои да използват кризата да предлагат идеи, които струват по половин милиард, изтъкна той.

 

"Дай Боже да минат два-три месеца и да излезем от кризата. Тогава всички ще дойдат да кажат, че трябват пари за възстановяване. Ние ще сме ги похарчили неразумно, ако тръгнем сега да вкарваме огромни пари в нещо, което трябва да го преодолеем. Това е като болестта, затваряш се, страдаш, лекуваш се и вече като оздравееш почваш от начало. Дори от обикновения грип е така", каза още премиерът.

По думите му много е лесно на тези, които искат да се направят на добри. "След три месеца, след четири месеца ще ми задавате въпроса - а какви ще са мерките за възход на икономиката. Тогава пак ще трябват пари, за да се подпомогне огромен бранш от сектора. Да не говорим за туризма, защото там надали в света човек, който си представя как ще се балансира този бранш при липсата на полети, при липсата на туристи, при забрана за пътуване. Почти всички държави имат кой повече, кой по-малко. Добри пера от БВП се реализират от сектор "Туризъм", продължи Борисов.

 

Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си - ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме, посочи още министър-председателят.

 

"Нашата основна грижа освен за лекарите, полицаите и тези, които са на първа линия и за пенсионерите да останат пари и за тях в следващите месеци. Когато си здрав и млад, и да нямаш работа, все нещо ще направиш. Ще отидеш на село, ще оживееш. Възрастният човек трябва да разчита на пенсията си. Ние този резерв за пенсионерите няма да го пипаме. Оставам с впечатлението, че някои хора си мислят, че от тази криза могат да вземат от държавата, сиреч от самите себе си, за да станат по-богати или изобщо да не обеднеят", обясни Борисов.

 

Нашата и европейската икономика ще имат живот, докато вървят ТИР-овете, изтъкна Бойко Борисов.

"Аз съм оптимист. Ако Господ е с нас, ако в рамките на три месеца, защото мерките на президентът Тръмп са за два месеца. Правят разчети за три месеца какво би се случило. Вие виждате някои ме обвиняват, но вчера отидох на Узунджово и на границата, където имаше 50 км опашка от ТИР-ове, сега няма нито един на опашка. За един ден турската страна спомогна да минат на тяхна територия камионите и днес турският министър на транспорта са го уволнили без мотиви. Ние нямаме на територията на България в момента колони", каза Борисов.

 

"Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки", каза по отношение на разговора си с Кристалина Георгиева Борисов.

 

"Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за около три месеца. Ако стане 6 и ако стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим как да разположим парите във времето. Затова разговарях с ръководителите на двата синдиката, на "Подкрепа" и КНСБ освен да защитим да има пари за хпората на първата линия, да мобилизираме курсантите, които на са на училище сега", продължи министър-председателят.

 

Според Борисов те ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на КПП-ата.

 

Тристранката взе решение по антикризисните мерки на правителството, стана ясно на брифинга в Министерския съвет.

 

Стана ясно, че АИКБ не подкрепя предложените антикризисни мерки, КРИБ ги подкрепя частично.

 

Без АИКБ и КРИБ работодателските и синдикалните организации подкрепиха проекта на постановление за условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради извънредното положение, каза вицепремиерът Марияна Николова по време на брифинга.
"Приключи заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което правителството и социалните партньори обсъдиха актуализирания проект на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Рабодотателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ подкрепиха предложения проект на постановление на Министерски съвет", обясни вицепремиерът Николова.

"Всички организации благодариха на Министерство на труда и социалната политика и на експертите за направените изменения и допълнения в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори. Според КНСБ предложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея, е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват. КТ "Подкрепа" предлагат по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година, т.е. да се сравнява месец март на 2020 г. с месец март на 2019 г., което беше възприето. Българска социална камара приветства разширяването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. Българска търговско-промишлена палата подкрепя проекта на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от последващи стъпки. Съюзът за стопанска инициатива подкрепя да бъде направен мониторинг на действието на предложените мерки в едномесечен срок след приемането на постановлението от страна на Министерски съвет", допълни Марияна Николова.

По думите й АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации съгласно проекта на постановление. "КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете от предложения проект на постановление на Министерски съвет и подкенрпи искането на АИКБ за промени в Закона за извънредното положение. Работодателските и синдикалните организации подчертаха необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за обсъждане на дългосрочни мерки за икономическата част, които не попадат в обхвата на предложения проект на постановления. Дадени са срок докрая на деня за правно-технически бележки и утре до обяд ще бъде изготвен окончателният текст на постановлението на Министерски съвет, който съответно ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството", уточни още вицепремиерът Николова.

 

Брифингите на оперативния щаб вече ще бъдат в Министерския съвет.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP