Бойко Борисов с юбилей днес. 60 години не стигат!

13 Юни 2019 | 19:35
0 коментара
Общество

Министър-председателят на България Бойко Борисов празнува своя 60-годишен юбилей.

 

Роден през 1959 година в Банкя, баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка. Бъдещият политик има сестра Красимира, която е лекар.

 

Борисов не обича шумните купони и празненства. По традиция празнува в семейна обстановка.

 

Миналата година на 13 юни избра да е в Йерусалим, където патриарх Теофилос Трети го удостои с Орден на рицаря на Йерусалим за неговите заслуги към православието. Премиерът ни бе провъзгласен и за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, получавайки златен кръст, върху който има златна корона и звезда. 

Преди това по време на срещата с президента на Израел Реувен Ривлин Борисов получи торта и изпълнение на Happy Birthday. "Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден", обясни рожденикът защо е на работно посещение точно на 13 юни.

 

Година по-рано на същата дата Борисов чу на български "Честит рожден ден, Бойко!" от своя турски колега Бинали Йълдъръм в Анкара. 

 

Днес юбилярът отново ще празнува в работна обстановка.


Кариерата политическият път на Борисов са впечатляващи.


На 23 завършва школата на МВР в Симеоново специалност "Противопожарна охрана".

След години в пожарната, в началото на демокрацията той започва охранителен бизнес.

На 30 г. той пази Тодор Живков, Самаранч, папата.

На 40 - царя.

По времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР - назначен е  на 1 септември 2001 година с указ на президента Петър Стоянов. След встъпването си в длъжност, Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

 

На 43 сложи генералски пагони в МВР,

На 46 стана кмет на столицата.

 

Политическата му кариера започва като кмет на София в периода 2005 – 2009 година. През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

 

На 47 създаде ГЕРБ.

На 50 вече е премиер

 

След серия от спечелени  избори Борисов става 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

 

"Той ще спечели пета поредна парламентарна победа и четвърти мандат като премиер. Така ще стане най-дълго управляващият български премиер",  прогнозира бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков. И допълва: "Борисов задмина царя по дипломатичност, а Живков по хитрост".

 

Към този момент Борисов бие по продължителност на държавното кормило  Стефан Стамболов. Остава му да преодолее рекорда на Тодор Живков, който удържа властта 3 146 дни.

 

До края на тази година Борисов ще задмине 3000 дни на власт.

1325 от тях изкара начело на първия кабинет на ГЕРБ ( 27 юли 2009 г. -13 март 2013 г.). Второто правителство на Борисов управлява 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. Третият кабинет встъпи в длъжност на 4 май 2017 г.

 

Борисов вече се зарече след края на мандата да загърби голямата политика. Обещанието беше дадено седмици, след като германският канцлер Ангела Меркел обяви, че напуска политиката след края на сегашния си мандат.


Извън политиката, премиерът е фен на спорта, като играе тенис и футбол. Освен това той е и каратист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица в аматьорските групи на българския футбол, а в момента играе за ветераните на отбора.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с две внучета - Бойко и Иван, които той определя като голямата си слабост.

 

Борисов винаги е признавал, че няма приятели и че е сам. "Самотата ми помага. Защото мога да си работя по всяко време, без да се съобразявам с жена, деца, тъщи, лели, чичовци и т.н.", казва в откровено интервю.

И за себе си: "Лошото е да те утепат млад. сега вече...Не е страшно. Важното е да успеем това, което сме започнали".

 

В последното си интервю пред "Панорама" Борисов изтъкна, че е бил до Тодор Живков тогава, когато не е бил на власт, че е присъствал на възхода и падението на Симеон Сакскобургготски и че е наясно със съдбата на политиците у нас. "Няма нито един български  държавник, който да е признат приживе. Нито един. Че дори и царете ни, ние не знаем къде са погребани, има убити и предадени. Аз съм наясно с всичко това. Това им казвам и на моите съпартийци. Аз това го знам, за разлика от много политици. Не ме е страх, че ще бъда отречен. Ние обаче сме направили много неща, които ще останат, като се махнат гадните неща. Затова казвам - изкарвам си мандата, прибирам се в партията и ще дам път на много млади хора", категоричен беше Бойко Борисов. 

 

Честит юбилей!

Добавете Вашия коментар

TOP