Бойко Борисов първи ще приветства папа Франциск с "Добре дошъл" в България

03 Май 2019 | 19:49
0 коментара
Общество

Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне Негово Светейшество Папа Франциск на летище София на 5 май.

 

Светият отец пристига у нас на апостолическо пътуване, което ще продължи до 7 май като ще посети градовете София и Раковски, съобщават от пресслужбата на кабинета. 

Българският премиер ще приветства с добре дошъл Негово светейшество, веднага щом стъпи на наша земя.

Двамата ще проведат среща като във фокуса ѝ ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват, за да може с общи усилия да се допринася за изграждането на по-хуманен свят, в защита на слабите и уязвимите, както и за отстояването на християнските ценности и норми. 

Мотото на апостолическото пътуване на Светия отец е „Мир на земята“, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. български папа – Анджело Ронкали. Това показва желанието на Папа Франциск посещението му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да отправи своите послания за мир и благоденствие по света от нашите земи. 

„Признателни сме за избора и високата чест призивът „Мир на земята“ да бъде отправен от България - страна с хилядолетна история и традиции на мирно съжителство между различни религии, етноси и народи“, заяви българският премиер Бойко Борисов в навечерието на апостолическото пътуване на Папа Франциск. 

Главата на Римокатолическата църква идва по покана на държавните власти. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на посещението му във Ватикана на 25 май 2018 г.

 

Тогава българският премиер и Светия отец проведоха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи официална покана на Папа Франциск. В нея бе отбелязано, че в България отвекове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания.

 

"В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа", бе акцентирано в поканата на премиера Борисов до Папа Франциск. 


В този дух и по инициатива на българското правителство, поклонническата аудиенция на българската делегация при Папа Франциск по повод 24 май през миналата година за първи път бе осъществена съвместно с делегацията на Република Северна Македония. 

След София Папа Франциск ще посети Скопие. Апостолическото му пътуване до България и Северна Македония е 29-ото, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

 

В София Светия отец пристига с папска свита от 35 души, в която са включени най-висшите представители на Светия Престол, както и близо 70 журналисти от световни медии, които традиционно отразяват апостолическите пътувания на папата.

Добавете Вашия коментар

TOP