Бойко Борисов посрещна Алексис Ципрас! Двамата премиери с първа копка на газовата връзка с Гърция

22 Май 2019 | 12:35
0 коментара
Бизнес

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас дават страт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. 

На церемонията присъстват още енергийният министър Теменужка Петкова, ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев, Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербейджан в България.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други. 

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. 

Добавете Вашия коментар

TOP