Бойко Борисов: Не виждам държава с евро да е по-зле от България

06 февруари 2020 | 12:01
0 коментара
Бойко Борисов: Не виждам държава с евро да е по-зле от България

"Еврото носи дисциплина, контрол и гарантирани финанси", това заяви премиерът Бойко Борисов след гласуването на поправката за ERM-2, която на практика позволява промяна в курса евро/лев при влизане в „чакалнята“ на Еврозоната.

"Не виждам държава с евро да е по-зле от България. Защо ги е толкова страх от чакалнята на Еврозоната? Защо ги е толкова страх, че не могат така лесно да фалират банки? Еврото носи дисциплина, контрол и гарантирани финанси. Ако се направи това днес, по гарантирания фиксиран курс България да влезе в еврозоната, защо сме против? Това глобално ни привързва към белите държави, към първата скорост", заяви премиерът. 

Припомняме, че днес скоротечно бяха гласувани промените в Закона на БНБ и включената между двете четения чрез преходни и заключителни разпоредби поправка по отношение на курса евро/лев, заложени във Валутния закон. Така се изпълнява изискването на Европейската централна банка за влизане в "чакалнята" на Еврозоната. Това обаче означава, че останалите държави във валутния съюз могат да гласуват измяна на курса на България. 

Поправките бяха гласувани почти без дебати в пленарната зала. Заради общественото недоволство и крайни мнение на икономисти обаче, Борисов изготви механизъм, който да позволи отказ от страна на България да влиза в чакалнята, ако страните във валутния съюз поискат по-малка ставка от фиксирания .195583 лева за евро. 

Очаква се страната ни да влезе в „чакалнята“ в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз и надзорът над банките ни ще стане европейски. По искане на Европейската централна банка Българската народна банка ще може да санкционира кредитни институции, финансови фондове и смесени дружества.


Добавете Вашия коментар!