Бойко Борисов: Европа закъсня с мерките срещу коронавируса

11 Март 2020 | 07:10
0 коментара
Политика

В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с коронавируса.

Премиерът заяви, че след днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 милиарда евро. С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.

Според Борисов най-доброто е през следващите месеци да се намери лекарство или ваксина. Той посочи, че една българска компания е много напред в разработките. Премиерът отбеляза, че не можем да затворим градския транспорт. По време на консултациите всички страни са поставили въпросът за туризма.

„В Румъния и Гърция от днес затварят училищата. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, въпреки че не са членове на ЕС“, каза Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са очертали много мрачна картина на ситуацията с коронавируса, който може да засегне значителна част от населението й.

 

 

„Това са очакванията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-голяма рецесия от тази, която възникна след фалита на банка „Леман Брадърс“ през 2008 г.“, заяви Борисов. „Не си представях до такава степен падение. До една държавите-членки се изказаха срещу забраната за износ на предпазни средства… Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той.

Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка.

Борисов заяви, че се полагат големи усилия за запазването на децата, но най-уязвимата група са възрастните хора. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP