Бойко Борисов: Ако направим транспортните коридори, Балканите ще станат приказка

14 Февруари 2018 | 19:15
0 коментара
Политика

България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза в сила договорът за приятелство между двете страни.

С подписването на Протокола за размяна на ратификационните документи приключва напълно процедурата по влизането на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в сила.

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Република Македония. Резултатите от договора са видими - ръст на стокообмена с 11% и на туризма с 10%, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Доказахме, че можем да решаваме проблемите сами, каза още Захариева. Много важен ден за нашите отношения, посочи от своя страна и първият македонски дипломат Никола Димитров. Имаме шанс с вдигната глава да вървим напред. Няколко месеца Балканите са Европа, добави Димитров, имайки предвид българското председателство. Министър-председателят Бойко Борисов поздрави парламентите на двете държави. От тук нататък имаме много практична работа.

Утре е среща на транспортните министри и на 1 март ще докладваме пред ЕК за транспортните коридори. Имаме доста силно хибридно финансиране от трите банки свързани с ЕС. Това са проекти за магистрали, дигитална инфраструктура и железници, каза Борисов.

Ако се намери решение на спора за името, много хубави неща ще се случат за региона, добави Борисов. Той предаде поздрави на колегата си Зоран Заев. Ако направим транспортните коридори, Балканите ще станат приказка, подчерта Борисов. / БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP