Богата празнична програма за 24 май в Благоевград

24 Май 2020 | 14:06
0 коментара
Култура

Инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград поднесе букет на паметника на светите братя Кирил и Методий.

Тържественият ритуал по поднасяне на цветя продължи към един от основателите на мъжката и девическата българска гимназия в град Солун-Кузман Шапкатев.
Национална Хуманитарна Гимназия има двоен повод за радост- патронен празник и навършването на 100 години от преместването й в Горна Джумая- днешен Благоевград, и 140 години от основаването й.

Директорът на НХГ "св. Св. Кирил и Методи'' г-н Марин Митов изнесе тържествено слово и даде началото на отбелязването на светлия празник.

Кметът Инж. Румен Томов поднесе кошница с цветя на директора на гимназията след като поздрави учители, ученици, зрелостници и всички грижещи се за успеха на дълголетното училище:

„Това са години, изпълнени с неуморен труд, съхраняване на традициите и предаване на знания и морални ценности на поколения.
Нека светлината на празника Ви озари с вдъхновение, нови творчески успехи дръзновение!“

От 11:00 часа на площад „Македония“ тържествената програмата се откри от представители на Детски Парламен – Благоевград- Димитър Борумов и Антон Велев. Те дадоха думата на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов за тържествено слово, с което поздрави всички граждани на Благоевград, по повод Празника на града, учениците, учителите, всички преносители на българското слово, култура и дух:

‚, Скъпи съграждани,

Днес е 24 МАЙ- Празник на българската просвета и култура и славянската писменост.

Днес отбелязваме и деня на Благоевград – наш мил, роден, красив, любим, несравним. Няма друго кътче в България, което да е събрало толкова хубост в едно малко парче земя.
Нека отдадем почит на учителите, водещи децата ни към пътя на познанието,учениците,които са светлото бъдеще на страната, гражданите на нашия прекрасен Благоевград, на българите, носещи традициите и родината в себе си.
Днес е нашия ден.
Нека бъдем преносители на доброто, на славянската писменост, култура, творчество и духовност. Нека жаждата за знания никога не стихва, нека запазим дълголетната история и дръзновение, защото ние сме българи и нищо не може да го промени.“

На мероприятието присъстваха заместник-кметовете на община Благоевград- д-р инж. Василиса Павлова, инж. Евгени Терзиев и Любен Милев, които се насладиха на празничната програма- концерта на Биг Бенд Благоевград, Вокално студио ,,Фа Диез“, музикално училище „Presto“ и Ансамбъл ,,Пирин“ .

Кулминацията в празничния ден ще бъде концертът на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов- Стунджи. Участие ще вземат и Камерна Опера Благоевград, ELAN Duo, музикално училище“Presto“.

Началото е в 18:30ч. на площад „Македония“.

Добавете Вашия коментар

TOP