Бобошевци на протест: Заложници сме на монополиста ЧЕЗ, държавата нехае

23 Октомври 2018 | 10:05
0 коментара
Общество

 В град Бобошево тази сутрин се проведе протест срещу честите спирания на тока. Над 50 души, поведени от кмета Крум Маринов се събраха на митинг пред общината.

Честите и непланувани спирания на електричеството, както и по-ниското подавано напрежение пречи не само на жителите, но и на институциите, сред които детски градини и училища. "Истината е, че сме заложници на един монополист, а държавата нехае", каза кметът Маринов. Той поясни, че гражданите се оплакват от некачествения ток, тъй като подаването напрежение е от 180 до 200 волта, което е кражба от страна на ЧЕЗ, а постоянното и безпричинно му спиране денем и нощем води до аварии във всяко едно домакинство, горят електроуреди, което не се признава от евентуалните гаранции.

„Спиранията на тока влияят неблагоприятно върху работата и на общинската администрация, както и на детската градина и училището. Не е нормално в 21 век токът по пет пъти на ден и два-три пъти през нощта да спира безпричинно и без предупреждение.За мен това е неизпълняване договора от страна на ЧЕЗ с гражданите на община Бобошево”, добави кметът. Той добави, че не вярва на монополиста за югозападна България, казано на срещата с областния управител на кюстендилска област, че мрежата е пренатоварена.

„Достатъчно са ни високи сметките, плащаме за пренос на енергия, за подобряване на системата и т.н., а нищо не се прави в това отношение. Няма предприятия, които да консумират електричество, а хората сме по-малко, а положението е по-лошо”, аргументира се кметът.

Според него нехайството на държавата се изразява в това, че не може да упражни никакъв контрол., и за това такива възлови производства трябва да бъдат държавни, за да има контрол и качество. Явно, че когато си в ръцете на монополист, правят с теб каквото си искат”, кметът на общината. „Честите прекъсвания на тока пречи децата да получават топла храна”, оплака се директорът на училището Петър Кираджийски.

„Прекъсванията на тока са факт от не от вчера или днес, а от десет години, миналата ми гръмна пералнята, наложи се да се прибера в София защото без ток не ми работи нито парно, нито климатик. И за да не ходя всеки път на София се принудих да си купя печка на дърва, не може да си правят с нас каквото си поискат, при положение, че плащаме скъпо нещо, което не ни доставят”, оплака се една от протестиращите жени.

Бобошевци се разотидоха, с надеждата, че някой ще ги чуе След като си изплакаха болката пред медиите, жителите на Бобошево се разотидоха, с надеждата, че някой ще ги чуе./БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP