Бобева: В следващите часове очаквайте оставката на правителството

23 Юли 2014 | 16:20
0 коментара
Общество

По въпроса за оставката може да се изкаже единствено премиерът. Това ще се случи в следващите часове.

Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след края на днешното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС. Още в началото на пресконференцията Бобева уточни, че това е последното заседание на правителството преди оставката, но отказа да коментира кога точно ще бъде внесена оставката на кабинета "Орешарски". По въпроса се спекулира много, но има договорен график за изборите и всичко е ясно, подчерта Бобева и обеща, че в следващите няколко часа премиерът ще даде повече информация.

Даниела Бобева изнесе повече подробности във връзка с разговорите с "Уестингхаус" по отношение на изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" и постигнатите към този момент договорености. Бобева бе категорична, че не е подписван никакъв окончателен договор с "Уестингхаус", а в рамките на днешното последно заседание единствено е приет доклад за свършената досега работа.

"Обсъдихме това, което досега е извършено и оставяме на следващото правителство да препотвърди свършеното и да продължи нататък с проекта в неговото развитие, включително и по отношение на финансовия модел", обяви Даниела Бобева. По думите й, има "доста дълъг път да се извърви, преди проектът да стане реалност", но кабинетът "Орешарски" оставя на следващото правителство следващите стъпки по отношение на този проект.

С уговорката, че на този етап всякакви цифри около проекта са предварителни и предстои да се изясняват при следващи преговори, Бобева призна, че в приетия доклад се говори за предварителна сума от около 5 млрд. щатски долара. Проведени са шест или седем тура преговори с "Уестингхаус", а последните такива са отпреди десет дни, разкри Бобева. Всички постигнати до този момент резултати са обобщени в приетия доклад, а следващото правителство ще реши какво да прави оттук нататък, обясни вицепремиерът.

От изказването на Бобева пред медиите стана ясно, че по нейна информация вчера не е подписван никакъв договор за заем между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром". "Тази информация е от вчера и доколкото аз знам, такъв договор не е подписван", обясни Бобева. Тя призна, че вчера е имала среща с представители на БЕХ и представители на американската компания AES във връзка с дългосрочните договори на американската електроцентрала в маришкия басейн.

"Не видях прогрес в преговорите между двете страни и дадохме последен шанс до понеделник да се опитат заедно да подготвят взаимно приемливо и работещо приложение. Какво ще изработят ще ви кажа в понеделник", обобщи резултатите от тази среща Бобева. По думите й, самата тя се е виждала четири или пет пъти с представители на AES и те добре осъзнават, че трябва да се излезе от настоящата схема, но за съжаление на този етап няма реални резултати. "Наскоро имаше среща с премиера, нещата изглеждаха позитивно, имаше възможност за меморандум за разбирателство между НЕК и тях, и имаше принципно съгласие за модела, който да бъде близък до полския модел - либерализация на пазара и докомпенсиране", коментира Бобева.

Тя бе категорична, че цената на електроенергията, която се произвежда от централата на AES надвишава сериозно пазарната цена, но от друга страна това е много хубава инвестиция от гледна точка на екологията и степента на развитие на технологиите. "Това е едно бижу, но за съжаление трудно можем да си позволяваме скъпи бижута", обясни Бобева и посочи, че е помолила двете страни за последни усилия за договаряне на принципи за уреждане на спорните въпроси, особено във връзка с решението на ДКЕВР, с което се призовава ревизия на дългосрочните договори с американските централи. НЕК трябва да бъде защитена, защото е в много тежко състояние, но въпросът е на договорна основа да се опитаме да намерим изхода, обясни Бобева.

Във връзка с исканията за подробен финансов отчет Бобева гарантира, че такъв е наличен и ще бъде представен, като се обърна към журналистите с призив "да не вярват на неграмотни хора да спекулират с числата".

На въпрос дали по време на днешното заседание са обсъдени и други въпроси, които ще бъдат оставени за решение от следващото правителство, Бобева отвърна положително и разкри, че на подобен подход кабинетът ще заложи и по отношение на решение на проблеми, свързани със зимните курорти Банско и Пампорово. "Обсъждахме текущи проблеми на зимните курорти, остана да ги дообсъдим, но имаме решение, което ще финализираме и най-вероятно ще го оставим готово на следващото правителство, подобно на въпроса с "Уестингхаус"", обясни Бобева.

След края на брифинга вицепремиерът призна в неофициален разговор с журналисти, че по време на заседанието е обсъден и въпросът с българския еврокомисар, но не е взето решение, което да бъде съобщено. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP