Блус и джаз изненади очакват публиката на четвъртото издание на Международния фестивал „Благоевград блус и джаз 2018”

22 Март 2018 | 17:06
0 коментара
Култура

Блус и джаз величия от световна класа ще се включват в четвъртото издание на единствения по рода си Международен фестивал „Blagoevgrad Blues and Jazz  2018”. Фестивалът ще се проведе на 30 и 31 март в зала „Орфей“, парк „Македония“,  а началото на концертите ще бъде от 19:00 часа.

Програмата за фестивала бе обявена днес на официална пресконференция от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев- Васко Кръпката и диригента на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев.  „Стана традиция в края на месец март „Blagoevgrad Blues & Jazz”фестивал да тръгва към сърцата на публиката. С него поставяме началото и на Пролетен фестивал на изкуствата, който ще приключи през юни с „Франкофоли“.

Предстоят поредица от фестивали, които се наложиха. След първото успешно издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” през 2015 година, фестивалът тръгна приятелски, от хора със сърце, обичащи блуса и джаза.Доказа се като много добра платформа за среща на добри музиканти и изпълнители, а след 2015 г. започна и международното участие“, каза зам. – кметът Христина Шопова.

Тя припомни едни от емблематичните имена, които взеха участие във фестивала до сега- Биг Мама Монтсе, Систър Марион, Делта Руустърс, носителят на Грами Sugar Blue, динамичната група от Унгария- Soulful band и други. „Тази година програмата е много специална и най- силната досега. Тук е мястото да поздравя всички, които участваха в селекцията и организацията. Очакват ни много силни две вечери и големи имена. Подготвили сме изненади за публиката. За първа година мястото на провеждане на фестивала ще бъде зала „Орфей“ в парк „Македония“, което сме сигурни, че ще предложи повече възможности за публика, за общуване, създаване на фестивална атмосфера“, допълни заместник- кметът Христина Шопова и отправи покана към почитателите на блус и джаз музиката да станат част от четвъртото поредно издание на фестивала, който няма аналог - „Blagoevgrad Blues and Jazz  2018”. Билети и карти могат да бъдат намерени на касата на зала „Пейо Яворов“, както и в мрежата на Eventim.

Васил Георгиев- Васко Кръпката и диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев представиха и участниците в двете фестивални вечери. „Тази години „Милчо Левиев на 80 години- легендата, гуруто на българският джаз, Йълдиз Ибрахимова, Влатко Стефановски, имаме дебют на млад благоевградски музикант, който най- после създаде своя група и песни и вярвам,че много скоро това момче ще бъде известно в цяла България- Лъчо Кацарски“, каза Васко Кръпката.

Той представи още двата големи Биг Бенда на България- Биг Бенд на Българско национално радио и Биг Бенд- Благоевград. Не бе пропусната и „малката- голяма хармоника“, както я нарече Васко Кръпката и която пристига от Флорида- Кели Ръкър. За София Блус бенд, Васко Кръпката издаде, че това са софийски блус музиканти.  

Диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев допълни, че „Царицата на джаза“ Йълдъз Ибрахимова ще изненада публиката с няколко джазирани арии. Няма да липсват и познати джаз стандарти като „All of me”, “Black coffee”. Борис Янев обеща на публиката да чуе и най- доброто изпълнение на „Summer time”.

Добавете Вашия коментар

TOP