Bloomberg: Рецесията в световната икономика вероятно ще започне от Европа

16 Февруари 2019 | 06:10
0 коментара
Бизнес

Рецесията в световната икономика вероятно ще започне от Европа. Регионът има куп проблеми - свои вътрешни, но и зависими от външни фактори. И въпреки че окончателните данни за брутния вътрешен продукт на държавите от ЕС все още не е публикувана, последните известни данни дават основание за подобен извод.

Това съобщи Bloomberg.

 

Затова континентът вече си е спечелил и славата на боледуваща икономика. Точно икономиката на Европа в много по-голяма степен, отколкото търговската война между САЩ и Китай, е най-голямата заплаха за световния икономически ръст.

 

Повечето експерти вече са на това мнение, сочейки голямата зависимост на европейските държави от икономиките на САЩ и Китай.

 

Данните за промишленото производство на държавите от еврозоната например показват, че точно при тях този показател пада с темпове, непознати от 2008 година досега.

 

Последните цифри са категорични - промишленото производство в 19-те страни през декември 2018 година е намаляло с 0.9% спрямо ноември същата година. Този спад именно е най-големият от 2008 година досега.

 

Без да се дочакат последните годишни данни, повечето експерти вече смятат, че европейската икономика е в рецесия. Любопитен факт е завършването на програмата за количествени облекчения, провеждана от Европейската централна банка именно в края на 2018 година.

 

Причината според банкерите на Марио Драги е наличието на така наречения "зелен ръст" на европейската икономика. Оказа се обаче, че такъв ръст няма и сега въпросът е кога ЕЦБ ще се върне към изкупуването на активи отново.

 

И още нещо интересно - преди кризите в ЕС започваха от периферията. Примерите са няколко - Гърция, Португалия, Италия. Сега сериозните икономически проблеми са в ядрото на съюза - Германия и Франция. Двете държави на практика дават половината от икономиката на еврозоната и ако техните икономики се забавят, рецесията за целия ЕС е гарантирана.

 

  "Ако Франция престане да потребява, а Германия - да произвежда, в еврозоната ще се появят сериозни проблеми", казва главният икономист на Allianz Людовик Субран. И това вече се случва.

Добавете Вашия коментар

TOP