Близо месец продължава ремонта на пътя към Рилския манастир, затрупан от две скални срутища

10 Септември 2018 | 16:17
0 коментара
Общество

Четвърта седмица вече продължава разчистването на двете скални срутища преди Рилския манастир.

След като за три седмици алпинистите свалиха всичко нестабилно, вече се чисти пътното платно на първото свлачище.

Както информирахме, разчистването на скалните срутища, блокирали едната лента за Светата рилска обител преди няколко месеца, започна на 20 август. Това стана след като минаха големите християнски празници Голяма Богородица и денят на Иван Рилски.

За три седмици алпинистите събориха всички нестабилни камъни, не само от двете срутища, но и надвисналите над пътя скали между тях, които са видимо нестабилни. Днес багер разчистваше затрупаното от скали, дървета и пръст пътно платно. До обяд бяха разчистени около 5 метра от пътя.

Утре се очаква на място да пристигне по-голям багер, за да може да се извършва по-голям обем работа. Докато багерът изгребваше пръста от ската, отгоре продължаваше да сриват малки камъни и земна маса. За тези три седмици е свършена най-неотложната работа-събаряне на нестабилните камъни, движението се регулира от светофар, но в единствената лента багерът товаря самосвал, а през това време трябва да минава и трафикът. Което налага изчакване въпреки зеления сигнал на светофара.

В събота и неделя на обекта не се работи, след изчистването на пътните платна, което според министъра в оставка Николай Нанков трябваше да стане за 2-3 седмици, престои замрежване на ската, а напролет и цялостното му укрепване. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP