Близо 30 млн.лв. за култура и хуманитарни дейности на Благоевград през 2019 година

10 Януари 2019 | 18:05
0 коментара
Бизнес

27.6 млн. лв. са предвидените средства за култура и хуманитарни дейности в Бюджета на Община Благоевград за 2019 година. Това каза заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова по време на обществено обсъждане на бюджета и инвестиционната програма, цитирана от  „Фокус” – Пирин

По думите й това е ръст с 18 %.

„За финансиране на местните дейности и дофинансиране на делегираните  държавни дейности в системата на образованието са осигурени 3.4 млн. лв., в това число за издръжка на детските градини са осигурени 2.2 млн.лв.”, каза още Шопова. Тя добави, че за здравеопазване субсидията за делегираните държавни дейности е 3.1 млн. лв., което е с 9.8% ръст спрямо 2018 година.

„За сметка на общинския бюджет са планирани 806 хил. лв. за осигуряване на издръжката на детските ясли, детските кухни и средства за общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми”, добави Шопова.

Тя допълни, че за специализираните институции, предоставящи социални услуги са предвидени 3.1 млн. лв.

„За целеви помощи по решение на общинския съвет са планирани 100 хил.лв., което е ръст с 37% спрямо началния бюджет за 2018 година. За дофинансиране и функциониране на обществената трапезария и домашен социален патронаж са планирани 730 хил.лв.”, уточни Шопова. Тя посочи, че за култура и спорт през 2019 година са предвидени около 1.6 млн.лв., с които ще се финансират Регионален исторически музей, Регионална библиотека и читалища. „За сметка на общинския бюджет са предвидени 4.5 млн.лв. за културните институти – Фолклорен ансамбъл „Пирин”, Биг Бенд, Камерна опера, Общинска галерия, културни мероприятия на Общински куклен театър и зоопарка”, коментира Шопова.

Тя подчерта, че за финансиране на дейностите по спорт са планирани 790 хил.лв. „Освен тях за издръжка на СК „Пирин” и БД „Спортни имоти“ са разчетени съответно 490 и 881 хил. лв.”, каза Шопова.

Тя добави още, че ще бъде създаден и фонд „Култура“ с бюджет 200 хил. лв.

Добавете Вашия коментар

TOP