Близо 170 000 души вдигат наздравици на Димитровден в Пиринско

26 Октомври 2019 | 12:57
0 коментара
Хайлайф

168 869 души носещи имената Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Даниела, Даниел, Диян/а, Диан/a празнуват днес в Пиринско.

Името на Св. Димитър е сред най - разпространените мъжки имена в страната, носят го над 118 000 българи, повече са само адашите, които се казват Георги и Иван.  

Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг.

Легендата разказва, че Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Според тази легенда приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги се зарекъл, че ако Димитър види от стряха кръв да капе, то значи той е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе кръв и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си разделили годината по братски – за Св. Георги лятото, а за Св. Димитър зимата.

На 26 октомври завършва и традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи. Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Свети Димитър се нарича още Разпус. 

На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

Характерни са и трите дни след Димитровден, т. нар. Миши дни. По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците.

На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Приготвя се курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния - от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена.

Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, и тиква.

Добавете Вашия коментар

TOP