Благоевградското село Логодаж настръхна срещу идеята за приют за 80 кучета край язовира

03 Декември 2020 | 09:11
2 коментара
Общество

Жителите на Логодаж не желаят кучешки приют в землището на благоевградското село, където е обособена вилна зона и все повече благоевградчани и софиянци вдигат там вили.

Слухът, че благоевградчанинът Бойко Гренцке е купил 2 дка, където смята да засели 80 кучета, от седмица е най-коментираната тема сред логодажани и болшинството от местните са категорични, че няма да го допуснат.

Веднага след публикацията на в. „Струма“ за бъдещия кучешки приют кметът на Логодаж Пламен Червенков направил проучване къде точно е парцелът и установил доста тревожни факти.

Мястото е едва на 300 до 500 метра от 3 махали на селото, намира се сред обработваеми земи, а най-лошото е, че е само на 20 метра от канала към яз. „Стойковци“ от с. Дренково и е почти неизбежно при почистване на приюта каналът да бъде замърсен, а оттам да пострада и рибата в язовира, обясни Червенков.

Пламен Червенков

Кметът на Логодаж вече е говорил с благоевградската управа и от заместник-кмета Любен Милев научил, че общината е обещала на Бойко Гренцке и на друго НПО общински терени в черешарниците на с. Долно Церово, да строят там приюти. Червенков призна, че не знае защо при това положение Бойко се е насочил към село Логодаж, но е решил да направи по-мащабно проучване сред съселяните си искат ли в селото да има кучкарник или не.

Любен Милев

Ако преобладаващите отговори са против приюта, Гренцке няма особени шансове да докара в Логодаж кучетата си, които в момента живеят в кравеферма в с. Зелен дол, защото местните вече доказаха, че могат да се борят за правата си.

Припомняме, че още през 2016 г. те скочиха като един срещу възможността за откриване на нова кариера за добив на строителни материали в землището на селото им. С протестна подписка до енергийното министерство логодажани се обявиха категорично против издаденото разрешение на фирма „Интерпром“ ЕООД да добива строителни материали на 500 м от крайните къщи на Логодаж, на 600 м от кладенеца до черквата „Св. Архангел Михаил“, на 520 м от коритото на река Клисурска и на 590 м от санитарно-охранителната зона на водоизточници и съоръжения на питейно-битовото водоснабдяване. Още повече, че това трябваше да бъде третата кариера в селото, разположена върху огромната площ от 700 дка. Мотивът за негостоприемството на логодажани бе, че кариерата ще съсипе тотално пътищата и ще унищожи всички възможности за развитие на туризма, ще се замърсят земеделските земи, а идеята за изграждане на вилно селище край язовира ще остане само на хартия. След като държавните институции не чуха притесненията им, миналата година за два дни хората събраха 220 подписа против изграждането на кариерата, успоредно с това заведоха дело срещу издаденото разрешително за добив на инертни материали и го спечелиха във ВАС. Министерство на енергетиката дори бе осъдено да им плати сумата от 1000 лв. разноски по делото. Друг е въпросът, че само месец след решението на съда „Интерпром“ ЕООД подаде документи за разрешително да прави кариера в същото село, макар и малко по-встрани от първоначално харесания участък. Този път фирмата е посочила, че желае да разработи парцел от „само“ 300 дка, които обаче  са едва на 300 метра от махала Кумбарска и на 600 метра от Велкова махала и в непосредствена близост до селската чешма, която захранва с питейна вода 10 от селските махали. Специалистите са категорични, че има реална опасност при взривните работи подземните пластове да се разместят и да пресушат подземното езеро, което захранва чешмата, а оттам и чешмите в 10-те махали. При подготовката си да оборват и това разрешително в съда логодажани са намерили и екологичен мотив да не искат кариерата – в територията й попада парцел, обявен през 2012 г. от екоминистър Нона Караджова за защитена територията заради откритите в него екземпляри на защитения вид балканско часовниче. Подписката на логодажани и срещу това инвестиционно намерение на „Интерпром“ ЕООД вече е готова, а ще влезе в действие в момента, в който фирмата успее да го прокара през Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.

Защитавайки по всички възможни и законови начини домовете и спокойствието си, логодажани със сигурност няма да склонят глава и пред бъдещия кучкарник.

Вчера зам. кметът Любен Милев потвърди пред „Струма“, че общината е предложила на Гренцке терен в Долно Церово – там, където се планира да бъде и общинският приют. „Бойко дойде с адвоката си, говорихме, дори пари не сме му искали, но така и не се върна. Не се върнаха и от другото НПО“, обясни Милев.

„Лъжа, ходих при него, но нито ми е предложил конкретен парцел, нито договор за наем. Общината е тази, която трябва да ме потърси, защото аз й върша работата. Накрая така ще ме ядоса, че ще заведа дело срещу благоевградската управа в Страсбург“, репликира Гренцке.

Припомняме, че той е сирак, израснал в благоевградското сиропиталище. Нарекъл е центъра си за бездомни животни в с. Зелен дол „Оскар и Лора“ на първите 2 кучета. В Благоевград живее на квартира – кандидатствал в новите жилища за социално слаби, но не го одобрили. Освен да се грижи за кучетата, друго не работи – издържа се от помощите, които приютът му получава от българи и чужденци.В.Струма

Добавени коментари

Мария публикува:
26 Февруари 2021 | 07:50
Болни хора сте вие! Болни! Не ви мирише от вашите свине по дворовете, не ви тровят мръсотиите ви вашите кладенци?! Получовеци!
Ц публикува:
03 Декември 2020 | 12:07
У Струмско да направат на местото на незаконните имоти на Бриндо

Добавете Вашия коментар

TOP