Благоевградските селски кметове възроптаха срещу новите задължения по ветеринарния закон

06 Март 2020 | 12:01
0 коментара
Общество

Селските кметове в община Благоевград възроптаха срещу новите задължения, които им се вменяват със Закона за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност – да стават нещатни сътрудници на Областната дирекция по безопасност на храните. На среща вчера в общината с екип на ОДБХ начело с ветеринаря д-р Константин Костадинов те избухнаха срещу допълнителния товар заради невъзможност да изпълнят законовите норми. Най-сериозна дискусия на недоволство възникна заради новия ангажимент кметовете да организират събирането на умрели животни и да ги загробват.

„Къде да ги загробваме и с какво да ги транспортираме например 10 км в планински район?! Ние нямаме нито кола, нито места, определени за загробване!“, скочи кметът на селата Габрово и Дебочица Добрин Хамбарджийски.

Колегата му на с. Изгрев Йордан Китанов отбеляза, че ямите за загробване трябва да отговарят на специалните изисквания, и като пример посочи, че някогашното предприятие „Родопа“ ползвало яма, цялата с каменна зидария, с диаметър около 3 метра, дълбока 4-5 метра. „И ветеринари ли ще ни направите?!“, попита Й. Китанов.

„Извозването и загробването не е и наша работа. Ние само казваме какво пише в закона“, отбеляза ветеринарят д-р Костадинов и допълни, че не са ангажимент на ОДБХ и бездомните или безстопанствени животни, пуснати свободно, тъй като често получават жалби за опустошени градини. „Това не е проблем на дирекцията ни!”, категоричен бе ветеринарят и отбеляза, че ангажимент отново на селските кметове е да предприемат мерки за неизползване на пасища от безстопанствени животни.

В тази връзка управниците се сетиха за скорошна поредна инвазия на прасета в парк Бачиново, като коментираха, че обикновено при такива случаи на животни без пастир никой не знае чии са, но като изчезнат, веднага се разбира на кого са.

Кметовете на благоевградските села повдигнаха и въпроса за безстопанствените кучета, с които не могат да се справят, но ветеринарите от ОДБХ посочиха, че причината за това са абсурди в действащия Закон за защита на животните.

„Нормално ли е да се пускат кучетата там, откъдето са събрани, и така уж да се борим с популацията им?! Така не е нормално и да се иска бездомните кучета да са в приюта доживот! Събират се, обезпаразитяват се и се маркират, и в един момент маркираните изчезват и се появяват такива без марки! Как става това?!“, зададе въпрос д-р Костадинов.

Кметицата на с. Българчево Елена Стойчева настоя за промени в общинската наредба за домашните любимци с ограничаване на броя им в един дом например до 2.

„Имам три семейства, които отглеждат в домовете си по над 9 кучета, представяте ли си как живеят съседите им?! По цяла нощ не могат да мигнат! Как да са работоспособни на другия ден?!“, изложи кметицата проблем, с който не може да се справи.

По темата за загробването на умрели животни Стойчева отбеляза, че общината трябва да изготви план за действие при наличие на умрели животни и да закупи кола, която да обслужва цялата община.

Бурно недоволство сред кметовете предизвика и свеждането „дознание“, че вече изцяло тяхно задължение е регистрацията на малките животновъдни стопанства, тип „заден двор“. Всички собственици на такива стопанства трябва да подадат заявления в ОДБХ, в които да опишат животните, които отглеждат, и броя им. Те имат право да гледат в двора си до 3 прасета, 2 едри преживни и 10 дребни преживни с приплодите им до 9 месеца, до 2 еднокопитни с приплодите им до 12 месеца, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от общо 100 бр., 50 възрастни птици и 100 бройлера. За да ги отглеждат обаче, стопаните трябва да има изградени животновъдни обекти с осигурена вода, да са оградени с двойна ограда, като от едната до горски фонд да има поне 500 м буферна зона…

„На 5 метра от къщите ни е гората, как да осигурим 500 м отстояние, на площада ли да направим обора?!“, избухна кметът на с. Изгрев и призова колегите си да не взимат повече думата, за да  приключи по-бързо събранието, че всички си имат достатъчно работа.

„При подаване на заявленията трябва да се представи и документ за собственост, при нас 90% от къщите са строени с ОПС, как ще представим документ за собственост на кочината?!“, негодува Й. Китанов.

Ветеринарите информираха още, че на входа на всеки животновъден обект задължително трябва да има дезинфекционен тампон с размер поне 50 на 50 см, напоен с дезинфектант.

Всички стопанства, тип „заден двор“, за отглеждане на свине трябва да са регистрирани до 30 юни. При отказ на собственик да подаде заявление за регистрация на частното си стопанство предвидената първа санкция е 400 лв., съобщиха ветеринарите от ОДБХ./Струма/

Снимка -архив

Добавете Вашия коментар

TOP