Благоевградските адвокатки Мария Георгиева и Красимира Тагарева в оспорвана конкуренция за шеф на колегията в Пиринско

28 Януари 2019 | 07:12
0 коментара
Общество

Изборът на председател на Адвокатската колегия в Благоевград ще мине през балотаж. На втори тур отиват Мария Георгиева, за която гласуваха 125 адвокати, и Красимира Тагарева, която получи 66 гласа. На трето място с 49 гласа се класира адвокат Иво Стефанов и на четвърто с 23 гласа адвокат Ирина Пелтекова. Четиримата се конкурираха, след като адвокат Красимир Аврамов си направи отвод преди самото начало на избора, в който участваха 287 адвокати.

Преди да започне гласуването, действащият председател Иван Чолаков представи отчетен доклад за 2018 г. за дейността на колегията, в която членуват 410 адвокати, 2/3 от които са жени. Има вписани и чуждестранни адвокати – италианци, женени за българки. Един от акцентите на доклада беше свързан с дейността на Регионалния център за консултации на социално слаби в Благоевград, в който през 2018 г. са дадени 75 безплатни консултации. Занапред такива консултации може да извършва всеки адвокат от кантората си, стига да е регистриран в Националното бюро за правна помощ. Безплатни услуги се полагат на клиент, чийто среден доход на член от семейството му е 310 лв.

Наред със социалната съпричастност, през 2018 г. е продължила практиката по дела с голям материален интерес срещу отсъстващ длъжник да се назначават по двама адвокати като „особени представители“, които се допускат от съда. Тези случаи са били 14, като възнагражденията на особените представители се изплащат от ищеца. 24 са били дисциплинарните преписки през 2018 г., 19 са били отказани поради липса на данни за нарушения, в крайна сметка наказани адвокати няма.

По отчетния доклад се проведе дискусия, след което се пристъпи към гласуване, като предвидливо бяха осигурени и маски заради обявената грипна епидемия. Адвокатите гласуваха зад два паравана с 6 бюлетини – за председател и за членове на Адвокатски съвет, за председател и за членове на Дисциплинарен съд, за членове на Контролен съвет и за делегати на Националното общо събрание на адвокатите.

Гласуването отнемеше около 10 минути на човек, тъй като някои от адвокатите бяха упълномощени да дадат вота си и за техни колеги. Правилата за гласуване бяха – до 1 кандидат за председател на АС и ДС и до 8 за членове на тези органи, както и на КС. Изборът продължи до късно в двата дни, като през цялото време беше проследен и от наблюдатели.

В неделя до обяд бяха гласували около 180 човека, а отварянето на пликовете с бюлетини започна малко преди 17 ч. от избирателната комисия с председател Рангел Бараков. След два часа стана ясно, че ще има балотаж между двете благоевградски адвокатки, който ще се проведе тази неделя.

При преброяването са отчетени 15 невалидни бюлетини, съставът с избраните членове в трите органа на благоевградската колегия и делегатите за Общото събрание на адвокатите ще бъде огласен днес.     

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP