Благоевградските адвокати излизат на протест пред парламента

19 Февруари 2019 | 11:24
0 коментара
Общество

Благоевградските адвокати излизат на протест пред парламента, организиран от бившия окръжен прокурор на Благоевград Иван Петров

Благоевградските адвокати ще се включат във вълната от протести срещу антиконституционни текстове в Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи новоизбраният председател на колегията Мария Георгиева. 

Повод за възмущението на гилдията са задълженията да се докладва в ДАНС информация за сделки над 10 000 лв.  и 30 000 лв., което освен че е нарушение на адвокатската тайна, противоречи на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Това становище изразиха председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Агенцова и главният секретар Стефка Въжарова на срещи с ръководството на ДАНС и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, като направиха искане адвокатите да бъдат изключени от кръга на задължените по смисъла за закона лица. Законът засяга не само адвокатите, но и счетоводители, нотариуси, застрахователи, неправителствени организации и управители на търговски дружества. На 15 февруари беше последният срок, в който всички, които са посочени като “борци срещу изпирането на пари” в чл. 4 на закона, трябва да представят планове за обучение на своите служители на ДАНС. 

Първият насрочен протест под мотото „Адвокатите не са агенти на ДАНС“ е в четвъртък на обяд пред Народното събрание, организатор е адвокат Иван Петров, бивш шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград и на Софийска апелативна прокуратура. Втора демонстрация се предвижда на другия ден – петък, когато в столицата се очакват да пристигнат стотици адвокати за предстоящото през уикенда общо събрание на гилдията. В националното събрание  ще участват 10 делегати от Пиринско, които бяха излъчени  на последното изборно събрание на адвокатската колегия.

Както вече стана ясно, изборите за органи на колегията – Адвокатски съвет, Дисциплинарен съд, Контролен съвет, се обжалват пред Висшия адвокатски съвет, като решение по казуса се очаква в края на седмицата. Изборът за делегати за общото адвокатско събрание също бе оспорен, но ВАС отхвърли жалбата./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP