Благоевградският театър с отворено писмо: Ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов, ако не се справи с реформата

21 Февруари 2016 | 07:43
0 коментара
Общество
Благоевградският театър с отворено писмо: Ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов, ако не се справи с реформата

Актьорите от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Благоевград разпратиха Отворено писмо, в което изказват мнението си за реформата, която започна Министерството на Културата.

Ето целият текст на писмото:

 

Ние, актьорите от Драматичен театър "Никола Вапцаров" Благоевград, искаме да се обърнем не само към театралното съсловие, а към цялото българско общество. Защото проблемите на театралната реформа вече не засягат само нас творците, а всички вас.

Министерството на културата, в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов, от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура. Тяхната некомпетентност и неспособност взе връх с последните изменения в закона, които искат да прокарат и които ще дадат възможност на министъра на културата еднолично да взима решения за съдбата на няколко културни институции, които в момента са в преразход на бюджета. Този преразход е следствие от лошата реформа в сценичните изкуства приета през 2010 година. Тя трябваше да бъде експериментална, да бъде контролирана и в срок от една година да се отчете нейната ефективност. Изискванията на Министерство на културата обаче се оказаха непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не бяха съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват. Няма как да говорим за равен старт и конкурентоспособност, когато сравняваме пазара на един театър от провинцията и такъв на "Раковска". Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на бюджета на театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл "Филип Кутев". Самият г-н Боил Банов в интервю от 18.02.2016г. по БНТ призна, че този преразход се дължи на лошо менажиране на трупите от страна на директорите, управлявали тези културни институции през годините.

Уважаеми г-н Банов, та не е ли Министерство на културата това, което назначава тези директори? Вие искате да направите реформа, но нямате кадрите, които да я проведат. В същото интервю Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в закона за развитие и закрила на културата, на базата на които горе посочените театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това ще доведе единствено и само до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията. Според конституцията на Република България, държавата трябва да създава условия за развитие на изкуството, образованието и науката и да ги подпомага. Тя трябва да се грижи за опазването на националното културно и историческо наследство. Не сме съгласни, че лишаването от достъп до театър на много хора, до което тази реформа ще доведе, е начина да се съхрани културата в България. Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат. Ако за Министерството на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава ние ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и зам. министър Боил Банов.

Надяваме се, че Вие - нашата публика, ще ни подкрепите в борбата ни срещу безумията на Министерство на културата и заедно няма да позволим да унищожат театъра в България.

АКТЬОРСКИЯ СЪСТАВ НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ” - БЛАГОЕВГРАД

Добавете Вашия коментар

TOP