Благоевградският пазар жужи в сезона на туршиите /Снимки/

31 Октомври 2018 | 17:37
0 коментара
Общество

Есента определено е сезонът на туршиите. И на село и в града.

В началото на сезона на зареждането на мазетата с буркани цените на пазара скочиха почти двойно, видя наш репортер.

Най-висок е скокът при доматите и червените чушки - суровината, която се използва най-масово в домашния консервпром.

Така например, червените чушки се продават на 2,50 лв. за кг. , доматите пък може да се намерят от 1 до 4 лв. за килограм в зависимост от това, кой какъв сорт точно търси.

Най-нетърпеливите граждани всяка сряда и събота, когато са пазарните дни в Благоевград обикалят сергиите, пълнят мрежите със зеленчуци и плодове, пазарят сол, захар, оцет, олио, буркани и капачки за затваряне.

В бурканите влизат всички есенни зеленчуци. Хората са категорични, че по-евтино е сами да си правят зимнина.

Пазара в Благоевград изобилства и от зеле на различни цени. Цветното зеле карфиол върви от 1, 60 до 1,80 лв за килограм.  

Кампанията по приготвяне на туршия и кисело зеле обаче тепърва набира скорост, тъй като доскоро времето беше прекалено топло, за да сложим зимнината да втасва в кацата или бидона, а и ноември е най-силното време за тази работа, коментират търговците.

По думите им, хората и тази зима купуват като миналата и по-миналата, въпреки разликите в цената.

Най-често се купували по чувал-два, което ще рече от 25 до 60 кила, но често за целта се кооперирали две роднински или комшийски семейства. Повечето обаче вземат само по 10-20 зелки на домакинство максимум заради немотията.

Мнозина слагали кисело зеле най-вече заради листите за сарми, имало обаче и почитатели на салатата от кисело зеле и т.нар. зеленица или зелев сок (разсолница).

Според продавачите, от две-три години почти няма внос на зеле по пазарите в Благоевградско, което иначе традиционно идва от Гърция и Македония.

Българското зеле се отличава лесно, защото по принцип е по-бяло от вносното. Познава се най-вече по долната част – около кочана трябва да е набръчкано, а не гладко и опънато. Нашите са и по-рошави, обясняват още продавачите.

Блъсканицата за моркови, карфиол, зелени домати, чушки и камби също е голяма.

Бабите и дядовците пък най-много се страхуват да не попаднат на оцет менте и негодни капачки за буркани.. Немотията намали потреблението 2-3 пъти, коментират те.

Добавете Вашия коментар

TOP