Благоевградският милионер Д. Стойков и зам. председателя на ДБГ Г. Мавродиев строят соларни паркове в Саудитска Арабия

19 Декември 2018 | 19:37
0 коментара
Бизнес

Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков ще строи соларни паркове в арабските държави.

35-годишният предприемач ще реализира новия си проект в съдружие с 39-годишния юрист Георги Мавродиев, който от две години прави сондажи да пробие на пазара за възобновяеми енергийни източници в Обединените арабски емирства със собствената си фирма.

Преди месец двамата бизнесмени са регистрирали обща фирма „Нова глобал маркетс“ ООД с капитал от 68 000 лв., в която участват с равни дялове. Първият им съвместен бизнес проект е свързан с изграждане на соларен парк в Саудитска Арабия и е в доста напреднала фаза, тъй като до дни предстои финализиране на процедурата за подписване на договор. Междувременно вече се набират около 300 работници от Благоевград, които ще получават прилично заплащане, като храната и хотелът са за сметка на работодателя.

Това е поредната инвестиция на милионера Димитър Стойков, чиито основни приходи са от дигиталната му фабрика за принтиране на модни облекла в Благоевград  „Фешън саплай“. Бизнесът му е изцяло експортно ориентиран, изнася продукцията си в Холандия, Франция, Италия и други държави от ЕС, негов клиент стана футболистът Димитър Бербатов, който си поръча модна линия със спортни артикули във фабриката.

Димитър Стойков има фабрика за бутилиране на изворна вода „Рилана“ в село Стоб, миналата година откри там и първия цех за бутилиране на бира в кенове и кегове. Той дори патентова два собствени бранда бира с марките „Брекзит” и „Грюзберг“.

Иновативният благоевградчанин е завършил висшето си образование в Англия и е сред малцината, може би единственият благоевградчанин, който носи титлата „сър“, подписана от кралица Елизабет.

Както е всеизвестно, той притежава яхта за милиони, с която това лято почива на Италианската Ривиера, а наскоро си купи и първия електромобил на „Тесла“, който изминава 450 км с едно зареждане, има автопилот, с който може да се движи сам, да завива и спира на светофари.

Преди да започне самостоятелен бизнес във ВЕИ сектора, Георги Мавродиев, който е зам. председател на партия ДБГ в Благоевград, работеше като юрист във фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов. След двегодишни усилия неговата фирма е в списъка с участници в международния форум “WFES Solar – Abu Dhabi 2019”, който се фокусира върху последните разработки в областта на слънчевата енергия и свързаните с нея технологии./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP