Благоевградският депутат Андрей Гюров пипна Ковид-19

22 Януари 2022 | 11:34
1 коментара
Общество
Благоевградският депутат Андрей Гюров пипна Ковид-19

Заразната заболеваемост в Благоевградска област остава най-висока в цялата страна. Към вчерашна дата тя достигна 2429 на 100 000 души население за 14 дни и по този критерий за пореден ден е преди столицата, в която заболеваемостта е 2157 на 100 000 души.

571 са новите случаи на коронавирус в Пиринско, показват данните на Единния информационен портал. Сред заразените е и благоевградският депутат и председател на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, научи „Струма“. Миналата седмица той е бил карантиниран като контактно лице, след като стана ясно, че депутатката от ГЕРБ и ексминистър Теменужка Петкова е с Ковид-19. Андрей Гюров се прибрал в Благоевград, за да изкара 7-дневната карантина, но междувременно се оказало, че с позитивен тест е съпругата му и едното им дете, а впоследствие и той самият.

„Омикрон” заразява цели семейства, но добрата новина е, че новата мутация не причинява толкова много бронхопневмонии и дихателна недостатъчност, както „Делта” варианта, коментираха лекарите. Има и изключения, макар и рядко, при които не всички членове на карантинирано семейство се заразяват. Такъв е пресният случай с децата на благоевградски магистрат – едно е с положителен тест, а другото – с отрицателен.

Натискът върху болниците засега е поносим, няма недостиг на легла за заразени с коронавирус. Свободните легла в лечебните заведения са 117 за неусложнените пациенти и 15 за интензивните случаи. С най-голям брой хоспитализирани е МБАЛ – Благоевград – около 90 пациенти, на второ място се нарежда МБАЛ – Гоце Делчев със 74 болни, в Югозападна болница са над 50, в МБАЛ – Разлог – 38, в болница ПУЛС – 33, в Тубдиспансера – 13, и в онкоболницата – 4. Това е относителната болнична картина, тъй като ситуацията е динамична и данните се променят. Някои от тях постъпват със закъснение, тъй като коронавирусът повали голяма част и от служителите на РЗИ, които са болни или карантинирани.

142 612 са поставените ваксини към момента в Пиринско, като близо половината – 69 975, са със завършен ваксинационен курс, 18 279 са бустерните дози. 1079 ваксини са поставени от мобилни екипи на РЗИ на трудноподвижни граждани или такива, които живеят в отдалечени или труднодостъпни места.

Източник: Вестник Струма

Добавени коментари

toi публикува:
22 Януари 2022 | 15:21
kvo ni interesuva pa za toia che e bolen

Добавете Вашия коментар

TOP