Благоевградският бизнесмен Иван Чапов прави нови еднофамилни къщи като допълнение към хотела си край Разлог

26 Юни 2019 | 10:01
0 коментара
Бизнес

Той вече е входирал новото си инвестиционно намерение в община Разлог, което ще се реализира чрез фирмата на Чапов „Катарино Спа Хотелс“.

 

Предвижда се всяка от шестте нови къщи да е с площ от около 140 кв.м и веранда от около 15-16 квадратни метра. Около 40 кв.м от прилежащата площ на всяка постройка са предвидени за обособяване на две паркоместа. Къщите ще бъдат изградени върху имот с площ от 3274 кв.м, намиращ се в местността Герене и в близост до хотел „Катарино“, който Чапов купи преди близо три години и го обнови изцяло. Около него има още 17 къщи, които също бяха ремонтирани основно.

От инвестиционното предложение, депозирано в община Разлог, става ясно, че имота Ив. Чапов е купил от „СИБанк“, откъдето купи и самия хотел. Той е преминал в ръцете на банката най-вероятно заради дългове на предишния собственик „Дрийм“ ЕООД. На нейно име има издадено становище от РИОСВ – Благоевград, което е от миналото десетилетие и вече е с изтекла давност. Това говори, че фирмата вероятно също е имала инвестиционни намерения за имота, които обаче не са реализирани.

[Резултат с изображение за hotel katarino]

От документите, които бизнесменът е приложил в институциите заедно с инвестиционното предложение, става ясно, че междувременно най-известното му дружество „Хидроенергийна компания” АД е станало акционер в същата банка.

Това е втората инвестиция, която Чапов прави за разширяване дейността на хотела си, в чийто ремонт и обновяване бизнесменът вложи близо 14 млн. лева. Миналата година той изгради към него малка пивоварна за производство на жива бира, която е изцяло за гостите на хотела.

Чапов имаше инвестиционни намерения и към общинския минерален плаж в разложкото село Баня, за които миналия месец стана ясно, че е оттеглил. Другата му голяма инвестиция в района, която е за 24 млн. лева, е изграждането на спортен мегакомплекс край Разлог. Първата копка на съоръжението бе направена през месец март, но строителните работи все още не са започнали.

Към хотелиерския бизнес се насочва и собственикът на винарска изба „Рупел“ Павел Граматиков, чиято фирма „Мелник 2004“ ООД ще строи хотел, кафе-бар, офиси и паркинг върху близо 40 дка терен в петричкото с. Марикостиново. Хотелът ще е малък – с 50 места, ресторант и административна част, но поради близостта до защитена зона „Рупите“ РИОСВ тепърва ще преценява дали ще изисква оценка за въздействието на околната среда.

[Резултат с изображение за hotel katarino]

Такава обаче екоинспекцията реши да не търси от майката на петричкия общински съветник от „Заедно за промяната“ Живко Карадалиев – Божия, която ще строи цех с хладилни камери за активно преохлаждане и дългосрочно съхранение на червен пипер. Нейната инвестиция е насочена към петричкото с. Първомай, където семейството има нива от 4 дка. Самите камери Б. Карадалиева е планирала да са преместваеми, а за разполагането им ще бъде необходима площ от 60 кв.м. Към цеха няма да има санитарно-битови помещения, токът ще идва от генератор, а водата ще пристига в бутилки /за пиене/ и водоноски /за битови нужди/.

Това е поредната бизнес идея на една от най-дейните петричанки. Преди 2 г. тя бе съсобственик на 5-етажния мол в центъра на града, но се освободи от него ден преди той да бъде обявен от съдебен изпълнител за публична продан. Семейството има доста сгради и терени в града, както и охранителна фирма./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP