Благоевградският бизнесмен Ив. Чапов започва строежа на спортен комплекс за 24 млн. лв. край Разлог

10 Март 2019 | 11:07
0 коментара
Бизнес

Две години след подписването на концесионния договор за изграждането на спортен комплекс в м. Байова борика в землището на община Разлог между кмета Красимир Герчев и фирмата на благоевградския бизнесмен Иван Чапов – „Хидроенергийна компания“ АД – Благоевград, която спечели конкурса за концесията, стартира и строителството на мегакомплекса. Началото му ще бъде дадено на 22 март, когато ще бъде направена първата копка на новия обект. Фирмата концесионер  е преминала всички проектантски и съгласувателни процедури и вече има издадено разрешение за строеж.

Спортният комплекс се очертава да бъде най-големият в района, дори и в областта. Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя – частна общинска собственост. Концесията е за срок от 35 години, а инвестицията, която бъдещият концесионер трябва да направи, е в размер на 24 млн. лв. с ДДС.  Строителството трябва да приключи до пет години след издаване на разрешителното за строеж.

Концесията не позволява да бъде изменяно предназначението на обекта, което е за предоставяне на спортни услуги и дейности както на местното население, така и на туристическия поток в региона, а също така и за осъществяване на тренировъчни и състезателни дейности от спортни организации и клубове. Според условията на концесията обектът не може да се отдава под наем, както и да се прехвърлят правата и задълженията на трети лица освен със съгласието на Общинския съвет в Разлог.

Предвижда се в спортния комплекс да бъдат изградени футболен стадион с размери 68/105 метра с покрити трибуни и капацитет 2000 места, направен според изискванията на УЕФА, както и още четири открити футболни игрища със същите размери, две от които с външни трибуни с капацитет около 2300 места, включващи и обслужващи помещения. Към всичките четири футболни терена са предвидени малки паркинги.

Ще бъдат изградени още четири игрища за тенис с размери 18/36 м, две за баскетбол с размери 16,50/30 м и две за волейбол с размери 13/24 м, както и мултифункционална спортна зала с капацитет 1500 места. Спортният комплекс ще разполага и с открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси.

„Този комплекс ще надгради и ще осмисли туристическата концепция на община Разлог, ще има възможност за подготовка както на български, така и на чуждестранни отбори, ще даде възможност за провеждане на състезания от най-висок ранг и ще повдигне стандарта на туристическата услуга. В общината и региона има достатъчно развита хотелска база, затова и мястото е избрано между трите важни за Разлог туристически обекта – Катарино, Реденка и Бетоловото, почти на еднакво отстояние е от тях и от града. Изграждането на такъв модерен комплекс заедно със стадиона в Разлог, който е с 6500 места, ще доведе до икономическото развитие на община Разлог и в сферата на спорта“, каза кметът Красимир Герчев и допълни, че това е най-мащабната частна инвестиция в спортна инфраструктура.

Предисторията на мегастроителството е от началото на десетилетието. Инвестиционен интерес към изграждането на мащабен спортен комплекс е депозиран в община Разлог още преди няколко години, което е наложило да се търси подходящ терен за изграждането му. През 2012 година Министерски съвет със свое решение предоставя в полза на общината 102 989 кв.м земя, чието предназначение е с начин на трайно ползване „нива”. Стартират процедури по смяна на предназначението и през 2015 година начинът й на трайно ползване е променен на „за изграждане на обект спортен комплекс”.

Преди две години и половина бизнесменът Иван Чапов купи и един от най-известните в района туристически обекти – спа хотел „Катарино” край Раслог, който е само на около 2 километра отстояние от бъдещия спортен комплекс. Хотелът бе продаден от банката кредитор, която се сдоби с него през 2011 година заради огромни дългове на първоначалния й собственик и инвеститор – фалиралата фирма “Балканстрой”. Банката го продаде няколко години по-късно за сумата от 3.5 млн. евро, а Чапов вложи в цялостен ремонт още няколко милиона. 

Компанията на благоевградския бизнесмен преди година и половина прояви инвеститорски интерес и към общинския минерален плаж в село Баня. Това даде основание на Общинския съвет в Разлог да даде съгласие за стартиране на процедура по отдаване на концесия и възложи на кмета изработване на обосновка на концесията, проект за решение за откриване на процедура и проект за концесионен договор. Засега концесията за минералния плаж в с. Баня не е обявена. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP