Благоевградският бизнесмен Ив. Чапов с картбланш за първа копка на спортния комплекс за 29 млн. лв. в Разлог

18 Декември 2017 | 17:38
0 коментара
Бизнес

РИОСВ издаде последното разрешително на благоевградския бизнесмен Иван Чапов за строителството на спортния комплекс в Разлог.

Мегасъоръжението върху площ от 102 989 кв.м частна общинска собственост в местността Байова борика ще включва футболен стадион с капацитет 8000 места (категория 3 (4) според изискванията на УЕФА), покрити трибуни и размери на игрището 68/105 м, 4 футболни игрища с размери 68/105 м; 4 игрища за тенис /18 х 36 м/; 2 игрища за баскетбол /16,50 х 30 м/; 2 игрища за волейбол /13 х 24 м/, закрит плувен басейн с олимпийски размери, мултифункционална спортна зала с капацитет от 4000 места, открит паркинг с 450 места за автомобили и 10 за автобуси; 2 обслужващи сгради; външни трибуни към две от откритите футболни игрища с капацитет 2300 места, включващи и обслужващи помещения, и 4 паркинга към откритите футболни игрища с по 10 паркоместа.

Общо застроената площ на сградите е 11 235 кв.м, на улиците и паркингите – 16 887.10 кв.м, на настилките – 17 676.80 кв.м, а зелената площ ще заема 57163.80 кв.м от огромната територия, или 55.52%.

Предвижда се изграждането на спортния комплекс да се реализира на 4 етапа. През първата година трябва да са готови 3 футболни игрища, откритите трибуни и обслужващи помещения, както и откритите паркинги към игрищата.

Вторият етап е също 1 г. и през нея Чапов трябва да построи 1 футболно игрище,1 стадион, 2 игрища за баскетбол, 4  игрища за тенис, 2 за волейбол, 2 обслужващи сгради и открития паркинг.

Третият етап ще продължи 2 г., през които трябва да заработи закритият плувен басейн с олимпийски размери, а за последните 2 г. е оставена мултифункционалната спортна зала.

Комплексът ще се отоплява на ток, но ще има опция за минаването му към природен газ след газифициране на гр. Разлог. Поливането на зелените площи пък ще става от сондажен кладенец, който вече получи одобрението на Басейнова дирекция.

Вариантът с поливането е доста щадящ към водопроводната мрежа на Разлог, като се има предвид, че за поддържането на близо 60-те дка зеленина ще са нужни по 228 куб. метра вода дневно.

Кладенецът ще използва почти цялото свободно водно количество в района – подземното водно тяло разполага с 21.34 л/сек, а комплексът ще „изпива” по 19.32 л/сек.

Екоинспекторите са преценили, че строителството на обекта няма сериозно да увреди намиращите се наоколо алувиални гори и Сибирски див тютюн.

Междувременно станаха ясни детайлите от концесионния договор за 35 г., който община Разлог сключи с Чапов и фирмата му „Хидроенергийна компания“ АД – Благоевград. В комплекса бизнесменът ще инвестира 29 629 130 лева без ДДС. По договора Чапов вече е внесъл  банкова гаранция в размер на 39 525 лв., която е в полза на община Разлог.

След 4 месеца бизнесменът се задължава да открие и банкова гаранция за добро изпълнение, която да гарантира изпълнение на задълженията му по договора – размерът й през първата година ще е 20 000  лв., а през всяка следваща година – 1,5% от приходите от експлоатацията на спортния комплекс от предходната година, но не повече от 40 000 лв.

Извън тези плащания Ив. Чапов е броил еднократно концесионно плащане в размер на 12 000 лева, дължимо при подписване на концесионния договор. Първото годишно концесионно плащане в размер на 7000 лева ще му бъде удържано след третата година от концесията, или през 2020 г. По толкова ще плаща и през следващите 32 години.

В случай на неизпълнение на инвестиционната програма Чапов е заплашен  от неустойка в размер на 20% от размера на предвидените годишни инвестиции – парите се удържат от внесената гаранция. В случай на забава с повече от 30 календарни дни от сроковете, установени в календарния график, неустойката за всеки ден забава се дължи в двоен размер, но не повече от 5%.

При некачествено изпълнение на строително-монтажните работи по обекта на концесия концесионерът ще дължи 15% от стойността на некачествено извършените строителни работи, а пълното неизпълнение на задълженията ще му коства неустойка в размер на 10% от предвидената инвестиция.

Неустойките за забавено строителство могат да бъдат опростени само ако по време на изкопните работи строителите не попаднат на археологически находки.

При този случай освен че със сигурност ще просрочи времето, което си е дал за приключване на строителството, Чапов се задължава да осигури финансиране за разкопките и експониране на археологическите находки, както и да осигури условия за обществен достъп до тях.

в. "Струма"

Добавете Вашия коментар

TOP