Благоевградският бизнесмен Димитър Данчов успя да продаде базата на РМА „Стримон”

16 Януари 2019 | 19:21
0 коментара
Бизнес

Благоевградският бизнесмен Димитър Данчов успя да продаде базата на РМА „Стримон”.

Новият собственик е частният Професионален колеж по икономика и мениджмънт в Благоевград, изпълняващ ролята на Регионален център за дистанционно обучение на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Цената, на която предприятието е продадено, била малко по-ниска от първоначално обявените 750 000 евро, но парите вече са получени, а акционерите са взели своите дялове.

Срещу впечатляващата сума собствениците на колежа доц. Огняна Стоичкова и съдружникът й Валентин Китанов са получили цялата производствена база на предприятието, с което ги дели една ограда. Тя се състои от двуетажна административна сграда с площ 450 кв.м и производствено хале с площ 2500 кв.м и височина от 8 метра. Имотът, който се намира във Втора промишлена зона на гр. Благоевград и е 11 337 кв.м, разполага със собствен трафопост и асфалтирана площадка и има възможност за ремонтиране на транспортни средства и други дейности. Стоичкова и Китанов обаче са го взели с цел да разширят собствената си база. В халето те смятали да направят спортна зала за студентите, а в купени допълнително в съседство още 7 дка земя – спортен комплекс.

„РМА Стримон” ООД, което до началото на тази година беше единственото нефалирало и неипотекирано приватизирано предприятие с 25-годишна история в демократичното развитие на Благоевград, беше с основен предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и 26-има съдружници. До продажбата му се стигна поради тежкия бизнес климат в Благоевград, нуждата от огромни средства за поддържане на колите и все по-трудно намиране на клиенти.

Д. Данчов и останалите акционери се опитваха близо година да намерят купувач на предприятието – чрез брокери и обяви, преди няколко месеца собствениците на предприятие „Рубин” споделиха, че те смятат да го купуват, но едва ли някой е очаквал частен колеж да сложи ръка върху базата на цена около 1 млн. лв.

Пред „Струма” собственикът на вече бившето транспортно предприятие Д. Данчов потвърди сделката и обяви, че благодарение на нея 2019 г. му започва доста успешно. „След няколко десетилетия в „Пътнически превози” и в РМА „Стримон”, където се занимавах главно с лагери, масла и колянови валове, сега смятам да се занимавам с риби, още повече че и моята зодия е такава”, довери Данчов.

Припомняме, че само преди няколко месеца той, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев и съпругата на зам. кмета му Виктор Асиски – Валентина Асиска, обявиха, че ще развъждат и угояват пъстърва в община Симитли. Съвместната им фирма „АРА” ООД вече стартира процедурата по изграждането на 7 рибарника в местността Арнаутица в землището на с. Сенокос, където планират интензивно отглеждане на риба в количество от 5 до 10 тона годишно. Мястото не е избрано случайно – в близост до рибарниците е МВЕЦ-ът им  „Арнаутица”. За момента Данчов има само малко рибарниче в с. Ощава, където отглежда риба само за собствената си трапеза и за приятели.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP