Благоевградски зет, работник на нефтена платформа в Норвегия: Яка ножица оряза доходите на българите в Скандинавия

22 Октомври 2017 | 09:43
2 коментара
Общество

„Скандинавските държави се славят с много висок стандарт на живот, осигурен и от високо заплащане, дори за професиите от най-ниското стъпало в социалната йерархия месечните заплати за гастарбайтер започват от 3000 евро нагоре, но сигурният живот там вече е мит“, проплакаха нашенци, които от години са гурбетчии там. Ето какво разказа за „Струма“ благоевградският зет Светослав Узунов, който е женен за детската учителка Ели Николова:

„Със съпругата ми от 10 години живеем в Дания, но аз работя на платформите за добив на нефт в Норвегия, като за две седмици работа ми се полагат 3 седмици почивка. Преди около година всичко вървеше нормално, а животът на българите в Скандинавието беше спокоен, но от известно време кризата удари и при нас. Всичко стана ненадейно. Държавата още не е въвела механизъм, който да балансира приходите спрямо разходите в ситуацията на икономически спад, затова се наложи „да затегнем коланите“ и да гледаме и ние цените на стоките, които купуваме, а не както беше преди – да пълним количките с всичко, което ни се яде. Сега правим сравнение между магазините, колко струва дадена стока и купуваме от по-евтиното място. Това не се отразява на датчаните, защото те получават по 10 000 евро месечна заплата и си живеят в собствени жилища, а българите тук плащаме квартири и работим средно за 4000 евро на месец.

Съвсем откровено съм обезпокоен, защото до края на 2016 година можех да си живея добре и да спестявам по някой лев в банката, но от тази година вече не мога да заделям пари, всичко отива по наеми, сметки, гориво, застраховки и храна. В Дания, където живеят около 9000 българи, започнаха да навлизат електромобилите като коли за масова употреба. Пазарът буквално се заля с хибридните версии на „Тесла“ и „Тойота“. За датчаните тези свръхлуксозни возила са достъпни и предпочитани, защото не се повреждат и са евтини за ползване, тъй като се зареждат с ток. А ние веднага минахме на икономични малолитражки, вече не можем да си позволим да караме луксозни и мощни коли, сменихме и квартирите с по-евтини. Аз замених предишната си кола „Пасат 6” с „Опел“, който харчи по-малко и частите му са по-евтини. Регистрира се голям спад в употребата на стандартните горива – нафта и бензин, което нанесе голям удар върху пазарната икономика. Българите тук започнаха да харчат и от спестяванията си, за да посрещат същите нужди, които преди покриваха само с месечните си заплати.

В Норвегия, където аз работя на нефтените платформи, месечната ми заплата от 37 000 крони за отрицателно време се намали на 20 000, това означава спад от 6000 евро на 4000 евро. Сега започнаха да режат възнагражденията за първа категория труд с тенденцията да се върви надолу по стълбичката. И никой от началниците във фирмата не ни предупреди, че ще се намаляват заплатите, дойде ни като гръм от ясно небе. Норвежката крона бързо падна с четири пункта спрямо датската, а това означава близо 20 крони по-малко при обмен.

Но по-интересното е, че работата на платформите се увеличи, отделно трябва да работим при по-голяма височина, което повишава риска за живота. Новите изисквания към работниците са свързани с повече задължения в рамките на работния процес, това ми напомня доста за политиката, която налагат фирмите в България, макар и тук нещата да се случват на друго ниво и при съвсем различна среда.

Всеки българин е заминал някъде с надеждата да спести някой лев, а вече това няма как да стане, успокоява ни единствено фактът, че в Дания има много силни синдикати, които се застъпват за обикновения работник и няма да позволят да изпаднем до такава степен, че да мизерстваме. Тук също започнахме да живеем от месец за месец, а след като и в най-богатите държави се започна с българските методи – да намаляват заплатите и да увеличават работата, това подсказва, че безспорно има световно икономическо неравновесие. Хората масово обедняват в една или друга степен“, притеснен е Светослав.

източник: в.Струма / ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА

Добавени коментари

Яни публикува:
22 Октомври 2017 | 10:36
37000=4000EUR
Nikolai публикува:
22 Октомври 2017 | 10:13
Глупости на търкалета...37000 крони не правят 6000 евро...само това ще ви кажа

Добавете Вашия коментар

TOP