Благоевградската общественост отбеляза тържествено 140-годишнина от Първото освобождение на Горна Джумая

12 Февруари 2018 | 21:23
0 коментара
Общество

Благоевградската общественост отбеляза 140-годишнина от първото освобождение на Горна Джумая, което се случва на 12 февруари през 1878 година.

Церемонията по полагане на цветя и венци  се състоя в двора на църквата „Въведение Богородично“, където се намира паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, който освобождава града с една малка част от отряда на генерал Гурко, състояща се от една дружина пехота, кавалерия и една батарея-артилерия.

В двора на благоевградския храм присъстваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, Веска Арабаджиева, специалист „Връзки с обществеността“ към Югозападен университет „Неофит Рилски, отец Андон Шавулев, свещеник в църквата „Въведение Богородично“, историци и уредници от Регионален исторически музей – Благоевград, сред които д-р Кирил Алексиев, Елена Чългънова, Елена Александрова и други. Освен тях, за да отбележат годишнината бяха дошли и представители на различни културни институции, политици, общественици и граждани.

Ритуалът започна с изпълнение на химнът на Република България, след което деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград припомниха важни моменти от първото освобождение на града.  След края на церемонията, част от присъстващите запалиха и свещи в храм „Въведение Богородично“, за да почетат паметта на всички герои, загинали за свободата на България.

Заместник-кметът на Община Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова каза, че 12 февруари е една много свещена дата за Горна Джуманя, днес Благоевград. По думите ѝ датата символизира истинското освобождение на града и устремът на много хора, които са дали живота си, за да може Горна Джумая да се докосне до свободата след пет века турско робство.

От своя страна заместник-областният управител на Благоевград Иван Стоянов коментира, че 12 февруари е една от най-важните дати в историята на Благоевград, защото се свързва с първото освобождение на града след пет века турско робство. Според него макар свободата да не трае дълго, тя е важна защото дава тласък за борбите на Пирински край, благодарение на които градът отново се освобождава на 5 октомври 1912 година.

Историкът от Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев подчерта, че присъствието на много жителите на града, но и на представители на различни институции е символ, че героите и саможертвите, които са направени пред 140 години не са забравени.

Първото освобождение на Горна Джумая бе тема на урок, който се проведе в Регионален исторически музей – Благоевград. Събитието бе организирано от историкът в културната институция Елена Чългънова. Музейният урок се проведе с ученици в начален етап от СУ „Арсени Костенцев“ – Благоевград. На децата бе представена презентация, свързана със събитията, които се случват по време на Руско-турската освободителна война в страната и по-специално в днешният град Благоевград. Учениците участваха активно в инициативата, като отговаряха на въпроси, а също така задаваха такива. Историкът Елена Чългънова представи пред децата и интересни снимки на личности, свързани със събитията от преди 140 години, както и оригинални оръжия като пушки и револвери, които са част от фонда на благоевградския исторически музей.

Пиринско.ком, БГНЕС, Фокус

Добавете Вашия коментар

TOP