Благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров

04 март 2020 | 13:44
0 коментара
Благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на Тодор Александров

Днес от 11.00ч. на бюст- паметника на Тодор Александров благоевградската общественост отбеляза 139 години от рождението на героя.

С кратко слово Станимир Радулов, общински председател на ВМРО, припомни за живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова, заместник - областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически партии, общински съветници, граждани, които положиха венци и цветя пред паметника на Тодор Александров в знак на почит и признателност към делото му.

,,Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот като съм пожертвал за тази идея всичко ,освен живота ми, който случайно е оцелял."
Тодор Александров Попорушев

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 в покрайнините на Щип. Той е член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация. С името на Тодор Александров са свързани едни от най-героичните страници на ВМРО. Войводата проявява изключителна храброст по време на Балканската война. Със своите четници той превзема Кукуш и го предава на настъпващите български военни части.

Големият патриот намира смъртта си на 31.08.1924 година, като все още не е изяснено напълно кой е истинският подбудител за неговото убийство. На Тодор Александров принадлежи безсмъртната фраза:

“Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!“


Добавете Вашия коментар!