Благоевградска област най-бедна заради сивия сектор и податливите млади

18 Юли 2019 | 14:11
0 коментара
Бизнес

Най-ниската заплата получават работещите в  Благоевградска област според статистиката. Това според КНСБ е заради сивия сектор, който в областта е повече от 30 %.

Оказва се, че тъй като Благоевград има много млади хора заради университетите, младите са податливи при такива оферти за работа без трудов договор. Но не само те.  Не малка част от самите работници искат да работят без трудов договор, поради това, че имат кредити и по-голямата част от заплатата ще им се удържа за кредита. 23 милиарда лева се въртят под формата на неформална заетост или 15,9 % за страната.

Именно заради това от КНСБ ни предоставят мобилно  приложение VOX KNSB, за да сигнализираме ако сме жертва на некоректен работодател или пък да подадем позитивен сигнал. За един месе,ц откакто работи приложението, има над 400 сваляния на приложението, 30 сигнала, от които само 2 положителни. Сигналите са анонимни и хората могат да бъдат спокойни, тъй като това е най-големият им страх- да не останат без работа. Един от първите сигнали  е от 13 юни от Дупница, за който има решение. Сезирана е Инспекция по труда, има проверка и е направено предписание. Това е смисълът, всички да сигнализираме и да търсим решения, категорични са синдикатите.

Какво може да се случи при работа без трудов договор? Да останем без заплата, нямаме право на обезщетения, здравни осигуровки, но и Инспекция по труда не може да ни помогне в случая.

При 840 лева средна заплата за областта губим за 30 години над 50 000 лева.

Сивият сектор дори буквално ни убива на пътя. Една от причините за катастрофите са некачествени материали и некачествени услуги в нелицензирани автосервизи.

В земеделието над 48 % е в сивия сектор, работят на устна договорка или без трудов договор. 1/5 от това, което консумираме нашата трапеза, е дял от недекларирания труд. При сезонните работници процентът е над 80.

Най-важното обаче е работниците да не се страхуват, да имат желание да съдействат и да проявят гражданска активност и позиция. Един от сигналите е от Гоце Делчев – Рила текс. Жена се оплакала, че я осигуряват на 4 часа, а работи 12. При проверката обаче работодателят бил изряден.

Също така много важна е и превенцията. Именно заради това КНСБ правят и информационни кампании сред подрастващите, за да бъдат информирани за правата си.

А на сивия сектор от КНСБ са категорични, че може да се противодейства с нетърпимост и нетолерантност, и поне да се минимизира.източник:Агенция бг

 

Добавете Вашия коментар

TOP