Благоевградска лекарка с Ковид-19 след почивка в Гърция

12 Август 2020 | 08:48
0 коментара
Общество

Лекарка от Благоевград бори Ковид-19 в софийска болница след усложнения в резултат на коронивируса. 55-годишната докторка е приета с пневмония в болница ПУЛС след почивка в Гърция, но след като състоянието й не се подобрило, е транспортирана в столично здравно заведение.

Припомняме, че петима благоевградски лекари бяха хоспитализирани с вирусни пневмонии, причинени от коронаинфекция. Състоянието на другите четирима лекари е овладяно, а завчера едно от джипипата бе изписано от вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград.

19 пациенти с коронавирус са постъпили за лечение в болници през изминалата седмица в Пиринско, двама са в по-тежко състояние и са приети в реанимация. 189 са потвърдените случаи за Ковид-19 през последната седмица, от тях 170 лица са под домашно наблюдение. Сред тях са 4 лица от персонала на детска градина в Благоевград, които са добре и са под домашна карантина, с положителна проба е едно дете, което е безсимптомно, обобщи картината за изминалата седмица д-р Веселка Мончева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

За изминалото денонощие са доказани 210 нови случая на коронавирус, по данни от Националната информационна система. Изследвани са 5 388 проби.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 24; Бургас - 5; Варна – 14; Велико Търново - 4; Габрово - 1; Добрич - 17; Кюстендил - 3; Ловеч - 2; Пазарджик - 9; Перник - 4; Плевен - 5; Пловдив - 31; Разград - 1; Силистра - 3; Сливен - 2; Смолян - 1; София - 2; София град - 59; Стара Загора - 11; Търговище - 2; Хасково - 2; Шумен - 4; Ямбол - 4. 

​Към момента у нас са потвърдени общо 13 722 случая на новия коронавирус, като от тях 5 097 са активни. 8 154 са излекуваните лица, от които 174 са регистрирани през последните 24 часа.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 861. 64 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 763 медицински служители. 

471 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. През последните 24 часа са регистрирани 12 нови случая. 

Каква е ситуацията по света?

Според интерактивната карта, така както е наблюдавано от университета „Джон Хопкинс“, разпространението на коронавируса по света към 12 август е следното:

Заразени: 20,209,647
Починали: 739,960
Оздравели: 12,513,895

Бившият италиански премиер Матео Ренци вчера призова ваксинацията срещу коронавирус да бъде направена задължителна, ако и когато бъде разработена сигурна ваксина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението, качено на интернет сайта на Ренци, противоречи на по-ранни препоръки на настоящия италиански премиер Джузепе Конте.
"Ако наистина разполагаме с ваксина срещу Ковид-19, тя трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за всички. Задължителна, а не доброволна", написа политикът. В интервю за в."Кориере дела сера" Ренци добави: "След всичко, което преживяхме, какво трябва да правим с ваксинацията? Да оставим ли хората сами да решават и след това всички да трябва бъдем под карантина за три месеца?"

Досега Италия е регистрирала 250 хиляди случая на коронавирус, а над 35 хиляди души са починали от Ковид-19. 

Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи заяви вчера, че страната преживява втора вълна на пандемията от коронавирус, съобщи ТАСС.

"В момента епидемиологичната ситуация в Словакия е под контрол, макар че се влошава. Страната е изправена пред втора вълна /на пандемията/ от новия коронавирус", каза министърът по националното радио.

От началото на пандемията общият брой заразени с коронавируса в Словакия, с население от 5,5, милиона души, достигна 2615, включително оздравелите. От усложнения, предизвикани от коронавируса, са починали 31 души, излекували са се 1 847, припомня агенцията. Здравното министерство на Словакия обяви за появата на коронавирусната инфекция на територията на страната на 6 март. От тогава са тествани 280 980 жители.

Източник: БТА coronavirus.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP