Благоевградчанка пропищя: Бар - ресторант "Шери" масово цака в грамажа на порциите си клиенти

28 Май 2019 | 16:59
6 коментара
Общество

Собствениците на едно от най - предпочитаните особено през лятото заведения в Благоевград, бар - ресторант „Шери” масово цакат клиентите си в грамажа на поръчаните от тях порции.

Затова сигнализира в Pirinsko. com възмутена гражданка, която поясни, че посочените като грамаж и цени в менюто, по никакъв начин не съответстват на порцията, която клиента получава, след като му бъде сервирана.

„Потресена съм от евтините номера на собствениците на заведението, които вместо стриктно да следят за качеството на обслужване и работата в кухнята допускат подобно безобразие. От години съм редовна клиентка в бар „Шери”, може би откакто съществува.  Горещо съм го препоръчвала и предлагала и на своите приятели още повече, че до скоро заведението се славеш с голямите си порции и евтини цени. Преди дни, отново с тях седнахме да хапнем там и с аперитива поръчахме порция пилешки крилца. В менюто бе изписано, че порцията е с грамаж 200 грама на цена от 5 лв. Какво бе учудването ни обаче, когато при пристигане на поръчката видяхме в иначе голямата чиния точно 5 броя свити и сгърчени крилца,  гарнирани с листо от маруля. Любезно върнахме поръчката и помолихме сервитьорката да премери грамажа на порцията. Оказа се, че тя е 140 грама, вместо обявените по меню 200 грама. Разбира се, порцията ни бе подменена, а старата такава,  минути по – късно пред очите ни бе сервирана на масата на друг клиент.Това е пълно безобразие, нямам думи”, огорчено заключи разказа си потърпевшата клиентка.

Ден, след случая, наш екип отиде на място в заведението за да опита от кухнята на иначе популярното заведение. Подобно на клиентката и за да бъдем напълно обективни, и ние също поръчахме порция пилешки крилца с очакването думите на потърпевшата да се окажат неверни или поне силно пресилени.

Е да, ама не! За разлика от първия път, крилцата този път бяха с грамаж от 160 грама, вместо обозначените в менюто 200 грама и отново, както е видно и от снимката бяха поднесени сухи и почти изгорели.

По - изненадващото в случая бе, че жената, която приготви порцията за нас, бе именно собственичката на заведението.

Тя пък, по думи на персонала, често и особено в по - натоварени дни се включва в помощ на готвачите в кухнята.

 Коментарите оставаме на вас!

Добавени коментари

Georgi публикува:
29 Май 2019 | 16:12
I Divata e sa6tata.Dadoha mi pretopleno i staro meso za obqd.
клиент публикува:
29 Май 2019 | 10:38
Винаги си е било така, ходите за големи порции без пари, какво очаквате...мастършеф да ви сготви!!!
Клиентка публикува:
28 Май 2019 | 22:47
Няма драскачии няма смисъл от обяснения, когато фактите говорят думите са излишни. Аз лично бях свидетел на това.Дори пред очите ни порцията крилца която ние учтиво върнахме да премерят секунди след това беше сервирана на друга маса. Бар Шери не е това което беше не виждате ли?
Иванова публикува:
28 Май 2019 | 20:56
Засрамете се бе хора, отворете си очите за истината! За какъв рекет пишете и говорите, кого обиждате и защо? Аз съм жената, която изпрати екип на медията на място в "Шери" за да се убудат с очите си за какво става въпрос! Няма никакъв драскач и тем подобни глупости. В редакцията ми е адреса и телефонния номер за всеки, който иска да се свърже с мен. Това
клиентка публикува:
28 Май 2019 | 17:49
Охо на мен пък ако знаете колко пъти са ми сервирали престояло ядене от обеднто меню което уж е сготвено днес. Излагат се ама така е напълниха се с парички затова така стана вече не подбират затова заведението под тях им взе всички клиенти вижте Дивата после ми говорете за Шери
Александър публикува:
28 Май 2019 | 17:20
Лично аз съм редовен клиент и досега не ми се е случвало. И знам че няма да се случи тези хора се трудят всеки Божи ден да ни нахранят и заситят така че не мисля че е било умишлено явно е станала грешка все пак никои не е безгрешен. Днес отново ще отида да вечерям и ще си поръчам крилца пък да видим.

Добавете Вашия коментар

TOP