Благоевградчани заменят климатиците с печки на дърва

03 Октомври 2019 | 15:53
0 коментара
Общество

Все повече жители на Благоевград предпочитат отоплението на дърва през зимата пред това на ток.

Хората, масово заменят отоплението на климатика с това на печките или камините, видя наш екип.

" И дървата са скъпи, но тока вече не можем да го плащаме. Чисто е, уютно е с климатик, но накрая на месеца фактурата, която трябва да платим е непосилна за джоба ни. Работа в Благоевград няма, а ако все някъде човек намери, получава толкова, колкото храна на масата да сложи и някоя сметка да покрие. За по - голями екстри пари - няма", коментира благоевградчанка.

Факт е, че много от потребителите предпочитат да си закупят дървесината за огрев още през летните месеци, когато цените й са значително по-ниски. 

В складовете на Югозападното държавно предприятие се предлагат различни видове дървен материал, като до момента са продадени два пъти повече количества спрямо същия период на миналата година.

Идея на Югозападното държавно предприятие е дърва за огрев да се продават през цялата година, за да се избегне кампанийното запасяване. Така хората имат повече време да изсушат дървесината, която е по-калорична суха.

Василий Маринковски- нал. отдел в ЮЗДП- Благоевград: 

До момента поделенията на ЮЗДП са предоставили на жителите на населените места повече от 60 000 куб. метра дървесина. Това е близо два пъти повече от миналата. Освен това, което казахте, се избягват и дъждовете през есенно-зимния период, които затрудняват снабдяването на населението.

Този сезон дървата за огрев са с 1-2 лева по-скъпи, което се дължи на завишените разходи за транспорт, каза Маринковски. 

Цената на самата дървесина не е променяна от години и варира между 7 и 9 лв на пространствен куб. метър за иглолистната, до 15-20 лв./ куб. м. за широколистната.

Добавете Вашия коментар

TOP